Šarović: Dodik prijeti Međunarodnoj zajednici da bi dobio neke ustupke

Foto: BHRT

Šarović smatra da je kriza u BiH skoro dostigla vrhunac, pri čemu nije isključivo krivac za to Milorad Dodik. Istakao je da je jedan od ključnih problema Dodikova loša vanjska politika, posebno u svjetlu nedavnog usvajanja rezolucije o Srebrenici.

“Rijetki su periodi bez krize u BiH. Ovo je jedan od najgorih perioda, gotovo da smo dostigli vrhunac”, rekao je.

Dodao je da, iako je Dodik značajan faktor u krizi, nije jedini odgovoran.

“Kritike se mogu uputiti na mnoge strane. Oni koji su dopustili Dodiku da bude dio vlasti u BiH također snose odgovornost. S obzirom na njegovu poziciju i opoziciju u RS-u, ima ‘batinu’ u ruci, a tko ima ‘batinu’, uvijek je u pravu”, naglasio je Šarović gostujući u “Jutru za sve” na BHRT-u.

Šarović je ocijenio da je nedavni skup “Srpska zove” u Banjoj Luci bio nepotreban.

“Većina poštenih ljudi koji su došli iz iskrenih namjera bili su samo dekoracija. Ovaj skup bio je samo alibi vlasti za njihove neuspjehe u kreiranju i vođenju vanjske politike BiH. Vođenje vanjske politike je ključno, a Dodik je to prepustio pripravnicima. To je velika greška Dodika, posebno u svjetlu nedavnih događaja. Organiziranje mitinga umjesto fokusiranja na inicijative u UN-u nije mudro”, dodao je.

Također je govorio o rezoluciji o Srebrenici koja će se raspravljati u UN-u.

“To je neobavezujući dokument, sličan prethodnim pokušajima. Mislim da nam Njemačka neće puno pomoći. Mi sami trebamo voditi raspravu o karakteru rata i danu sjećanja. Ako se ne možemo složiti oko jednog dana sjećanja, možemo se složiti oko tri. Ako nešto forsiramo, neće nam koristiti, kao ni ova rezolucija. Premalo smo usmjereni na sadašnjost, a previše na 90-e. Trebamo ostaviti prošlost i fokusirati se na budućnost”, istakao je.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, Šarović je rekao da bi podržao prijedlog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Taj ili sličan prijedlog već je bio pred parlamentarcima 2020. i 2021. godine. Oni koji sada kritiziraju taj prijedlog imali su priliku ranije”, naglasio je.

O izmjenama Izbornog zakona RS-a, Šarović smatra da služe drugim svrhama.

“Ponekad se pokrene inicijativa koja izazove veliku pažnju, a onda kasnije shvatite da je to rađeno kako bi se na drugom mjestu postigla bolja pozicija. Mislim da Dodik s ovim prijeti međunarodnoj zajednici i Trojci kako bi dobio neke ustupke”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79