Šarović: Odgovorite ljudima gdje je novac od akciza

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da se mora utvrditi gdje je završio sav novac koji je do sada prikupljen od akciza na gorivo, a koji je trebao biti namijenjen za gradnju autoputeva.

– U ovom momentu, kada svi građani trpe zbog povećanja cijena goriva, čiji značajan dio čine upravo akcize, o ovom pitanju što hitnije mora raspravljati Predstavnički dom PSBiH i Narodna skupština RS – izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Šarović ističe da prava analiza o načinu trošenja ogromne količine novca koji je do sada prikupljen od akciza nikada nije urađena i da je neophodno je da se u institucijama otvori rasprava gdje je novac završio.

– Ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti da u zadnje dvije godine u RS nije izgrađen nijedan kilometar autoputa. U Federaciji BiH nešto je rađeno, ali daleko manje u odnosu na prikupljena sredstava za tu namjenu – rekao ja Šarović.

On podsjeća da je 2018. godine “Akcizna koalicija” (SNSD, SDA i HDZ) prihvatila povećanje akciza na gorivo uz obećanje da će iz te akcize biti građana putna infrastruktura i da će to pozitivno uticati na povećanje investicija i poslovnu klimu u BiH.

– Četiri godine nakon toga vidimo da je veoma malo učinjeno na gradnji obećane putne infrastrukture – napomenuo je Šarović.

Ističe da je SDS od početka bio protiv uvođenja ovih akciza i da je i tada upozoravao da sredstva prikupljena na ovaj način neće biti korištena za pravu namjenu.

– Postojale su političke snage koje su se protivile uvođenju ovih akciza. Tada smo upozoravali šta će se desiti sa njima i to se nažalost ispostavilo tačnim. Ipak uvijek dođe vrijeme kada se moraju položiti računi i oko ovoga ali i drugih stvari koje je interesna politika SNSD-a, svjesno maglila i gurala pod tepih. Među njima je svakako i krčmljenje naftnih i drugih robnih rezervi – naglasio je Šarović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79