Šarović: Zakon o sprečavanju pranja novca omogućio blokadu računa političara pod sankcijama

Nekadašnji predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, istakao je značaj nedavno usvojenog Zakona o sprečavanju pranja novca u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da je on omogućio blokadu računa osoba, preduzeća i stranaka koje su pod američkim sankcijama.

Šarović je izrazio svoje nedoumice oko činjenice da vlasti u BiH, prilikom usvajanja ovog zakona prije mjesec ili dva, nisu postavile pitanje o potencijalnim problemima koje će susresti osobe pod sankcijama kada zakon stupi na snagu.

“Nakon dugih godina, ovaj zakon je postao realnost, i sada je vidljivo kako on direktno utiče na praktične aspekte poslovanja i finansija. Ljudi koji su ranije normalno primili plate sada su suočeni s ovim zakonom, a posljedice se osjećaju u obliku blokade računa”, objasnio je Šarović.

Dodao je da iako podržava suštinski cilj zakona, smatra da su domaće vlasti trebale unaprijed predvidjeti kako će zakon uticati na prava osoba koje su pod sankcijama SAD-a ili Evropske unije.

“Ovaj zakon sada omogućava veći pritisak na političare i stranke, a bilo ko može biti pod udarom. Primjera radi, direktor banke u RS-u je kontaktirao generalnog sekretara SDS-a i obavijestio ga da će biti primoran da zatvori račun, strahujući za oduzimanje licence”, istakao je Šarović.

Naglasio je da je važno razmotriti kako implementacija ovakvih zakona utječe na svakodnevni život građana i poslovanje, te da bi vlasti trebale osigurati da su regulacije u skladu s osnovnim ljudskim pravima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79