U BiH se trenutno ne može zabraniti nova droga, bez zabrana nema ni kazne

Saša Magazinović, poslanik u Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), iznio je zabrinutost zbog nemougćnosti zabrane novih droga u BiH.

Magazinović je istekao da zabranjivanje novih droge proizlazi iz odsustva djelovanja Komisije za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga, koja je odgovorna za predlaganje zabrane novih opasnih supstanci, te naglašava da nedostatak ove komisije rezultira nedostatkom mehanizama za sankcioniranje i suzbijanje novih droga na tržištu.

Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga trebala bi biti aktivna u identificiranju novih opasnih supstanci i poduzimanju mjera za njihovo suzbijanje.

Međutim, on ističe da je u BiH ovaj proces usporen zbog nedostatka imenovanja članova Komisije. Upozorava da ukoliko ne postoji rad Komisije, nova droga ostaje nezakonita, bez adekvatnih sankcija.

Magazinović naglašava da je nekoliko puta bilo planirano formiranje komisije, ali je iz različitih razloga odgođeno. Navodi da je ovo pitanje često skidano s dnevnog reda, što je rezultiralo zastojima.

Kao član Parlamenta, Magazinović apelira na hitno formiranje Komisije kako bi se zaštitila javnost od štetnih droga. Naglašava da je prevencija širenja droge od vitalnog značaja i da je potrebno djelovati hitno.

Njegovu objavu pročitajte u cjelosti na platformi X:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79