Sastali se Plenković i Vučić: Razgovarali o politici dijaloga i smirivanju tenzija

Sastali se Plenković i Vučić: Razgovarali o politici dijaloga i smirivanju tenzija


Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas se u švicarskom Davosu, gdje sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak Plenkovića i Vučića krenuo je nešto iza 9 sati i trajao je pola sata.

  • Tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Vučićem o bilateralnim odnosima i evropskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja – poručio je Plenković nakon sastanka.

Jutros je Plenković učestvovao na panelu “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu”, a nakon završetka tog panela krenuo je sastanak sa srpskim predsjednikom.

 

Kako su najavili iz vlade, oko 9:45 Plenković bi trebao dati intervju za Euronews, a u 11:30 učestvovat će na panelu “Finding Europe's New Growth” (Pronalaženje novog europskog rasta).

  • Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju. Danas sam se susreo s kosovskim premijerom, sutra ću se sastati s predsjednikom Srbije”-  rekao je sinoć premijer Plenković u Davosu u CNN-ovoj emisiji Quest Means Business.

Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana “mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Evropi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova”.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija