Sastojci za Pfizer vakcinu će se proizvoditi u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će američka farmaceutska kompanija Fajzer započeti proizvodnju sastojaka za vakcinu protiv novog koronavirusa u svom pogonu u Savskom Marofu.

Plenković je rekao da je vrijednost Fajzerove investicije u Hrvatsku procijenjena na deset miliona dolara. Zaposliće još nekoliko desetina ljudi.

Na početku sjednice Vlade, hrvatski premijer Plenković rekao je da je razgovarao s prvim čovjekom Fajzera Albertom Burlom, koji je potvrdio da će svoju hrvatsku fabriku uključiti u proizvodnju sastojaka vakcina, prenosi Indikator.

Premijer Hrvatske objasnio je da će se u Savskom Marofu pripremati DNK predlošci za vakcinu. Prema njegovom mišljenju, vrlo je važno da se Hrvatska uvrsti među zemlje koje proizvode sastojke za pojedine vakcine protiv novog koronavirusa.

Plenković je rekao i da je do sada oko 1,45 miliona građana, što znači trećinu odrasle populacije, vakcinisano jednom dozom nove vakcine protiv koronavirusa u zemlji.

Ponovo je pozvao građane da se vakcinišu. Očekuje da će do kraja juna vakcinisati između 50 i 55 posto stanovništva starijeg od 18 godina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79