Šatorović uvjetno osuđen za nesavjestan rad, a nastavlja raditi u Savezu samostalnih sindikata

Predstavnici 16 granskih sindikata pri Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) tvrde da se u Sindikatu dešavaju nezakonitosti. Među njima su istakli i to da Selvedin Šatorović bespravno predstavlja sindikat.

“Situacija koja se odnosi na status SSS BiH poprima široke razmjere nehumanog, nezakonitog i diskriminatornog ponašanja od nekoliko pojedinaca, a na sve to nadležni organi šute”, poručili su.

Napomenuli su da od kada je, kako su saopćili, pokrenuto pitanje rješavanja imenovanja pravno odgovorne osobe koje zastupa Sindikat, pa do danas naležni ništa nisu uradili na zaštiti i sprečavanju nelegalnog zastupanja i predstavljanja u ime Sindikata, a da se njegovi radnici drže kao “taoci”.

Naglasili su da su nekoliko navrata upozoravali na ovaj problem.

“U nekoliko navrata smo ukazivali na ovaj problem, prije svega, pravno putem advokata upućujući dopise nadležnim organima i institucijama, zatim i apelom na nadležni rade svoj posao”, naveli su.

Pitaju se kako bilo koji organ ili institucija može smatrati relevantnim bilo kakav akt koji dobije od neovlaštene osobe, Selvedina Šatorovića.

Selvedin Šatorović osuđen uvjetno na tri mjeseca zatvora

Predstavnici 16 granskih sindikata su podsjetili na posljedice neriješenih pravnih pitanja u SSS BiH.

“Posljedica nerješavanja trenutnog pravnog statusa tj. upisa u sudski registar pravno odgovorne osobe – zastupnika Sindikata, kao i pratećih dokumenata i akata, dovelo je do pravnog vakuuma i praktičnog haosa. Tako na sceni imamo bespravno, ilegalno predstavljanje i zastupanje Selvedina Šatorovića i Adisa Keče po raznim osnovama. Da situacija nije bezazlena govori nam i činjenica da imovinom i radnicima oni itekako manipulišu i ostvaruju materijalnu korist, odnosno, Sindikatu i radnicima prave štetu”, ocijenili su.

Izdvojili su, kako su saopćili, svjedočenja radnika, koji ne smiju javno istupiti, a što govori kakav se radno-pravni i finansijski teror provodi nad radnicima koji čak ne mogu ostvariti ni redovnu zdravstvenu uslugu, dok se u isto vrijeme provode populističke kampanje.

Naveli su neke od problema.

“Radnici SSS BiH nisu dobili devet plata, a doprinosi nisu uplaćivani 16 mjeseci. Zar ovo nije dovoljan pokazatelj da je lična pozicija Šatorovića važnija od prava i pravičnosti, od statusa radnika i njihovog osnovnog ljudskog prava na život i rad? Uporedo se vrše radnje iznajmljivanja imovine, naplate parking prostora, ispitivanja stanja postojeće zgrade Doma sindikata radi njene nadogradnje, itd,., o čemu će javnost imati priliku da se upozna nakon što se protiv njega pokrene istraga od nadležnih organa”, potcrtali su.

Tvrde da Šatorović i Kečo svakodnevno vrše zloupotrebe.

“Svakodnevne su pritužbe radnika Sindikata na njihovo izuzetno teško stanje i zloupotrebu ovlasti od Šatorovića i Keče (tzv. šef pravne službe SSS BiH). Radnici Sindikata su svjesni da Šatorovića ne podržava više od četiri granska sindikata, te pozivaju ostale granske sindikate da im pomognu u borbi za svoj radno-pravni status i ostvarenje svojih prava, te da se prestane manipulisati njihovim radnim mjestima za račun ličnog interesa ovog dvojca i još nekoliko pomagača”, istakli su.

Izdvojili su još neke Šatorovićeve radnje za koje su naveli da su nezakonite.

“S obzirom na to da upis zastupnika SSS BiH nije izvršen napominjemo da je Šatorović bespravno izmijenio pečat SSS BiH kojeg upotrebljava, bespravno raspolaže imovinom, bespravno je objavio nevažeći Statut Sindikata u službenim novinama, što će morati objasniti i oni koji su mu to omogućili, zatim bespravno zaključuje i mijenja ugovore sa radnicima, kao i ugovore o prodaji i zakupu imovine SSS BiH, bespravno daje saglasnost na provođenje aktivnosti nadogradnje postojeće zgrade Doma sindikata. Radnici SSS BiH koji su stekli uslove za odlazak u penziju ne mogu ostvariti to pravo”, naglasili su.

Kako su saopćili predstavnici 16 granskih sindikata, nažalost, istinitost navedenih navoda možete potvrditi u nadležnim institucijama od Ministarstva pravde, Zavoda za statistiku, Porezne uprave, Zavod za zdravstvenog osiguranja i drugih.

Pozvali su institucije da djeluju.

“Apelujemo na nadležne institucije, prije svega na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da postupe po prijavama koje su im dostavljene i da okončaju ovu agoniju i spriječe direktnu zloupotrebu i urušavanje SSS BiH zbog bespravnog raspolaganja imovinom od nelegalne i nelegitimne osobe, koja nanosi nesagledivu štetu, ne samo sindikalnom pokretu, već svim radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine”, poručili su.

Ponovili su da je, kako su saopćili, neophodno napomenuti da se radi o osobi koja je pravosnažno osuđena za krivično djelo “Nesavjestan rad u službi”, koji je takav nesavjestan rad iz Nogometnog kluba Čelik nastavio u Savezu sindikata sa svojim pomoćnicima Ismetom Bajramovićem, bivšim predsjednikom SSS BiH, Fikretom Alićem iz Sindikata BH Telecoma i tzv. šefom pravne službe, koji su također, saizvršioci u nizu radnji koje su predmetom krivičnih prijava kod nadležnog tužilaštva, saopćili su predstavnici 16 granskih sindikata SSS BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79