Saudijske aviokompanije na korak od otkazivanja brojnih letova za BiH zbog odluke Vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na posljednjoj sjednici, nije podržalo ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, Irske i Velike Britanije. Ova informacija je razočarala avioprijevoznike s obzirom na veliku potražnju Saudijaca za putovanjima u BiH.

Iz aviokompanije Flynas su ranije zamolili Bosnu i Hercegovinu da reguliše ulazak turista tokom ljeta na način da turisti iz Saudijske Arabije budu oslobođeni viza. Garantovali su i 10 letova sedmično punih “sigurnih turista” iz ove države, međutim državni ministri su odlučili da za tim nema potrebe.

Ranije je za Klix.ba ministrica vanjskih poslova Bisera Turković kazala da je dobila garancije od aviokompanija i agencija da je riječ o “sigurnim turistima” koji ne prave probleme, ne traže azil i nemaju tendencije da ulaze u EU, nego da su u pitanju bogati ljudi koji bi u BiH ostavljali velike sume novce.

Zbog toga je, aviokompaniju Flynas odluka Vijeća ministara BiH još više šokirala.

“Bilo je veliko iznenađenje za nas da primimo takve vijesti nakon svih napora Flynasa da pospješimo turizam i putovanja u BiH. Imali smo plan ove godine da uvedemo dnevne letove za Sarajevo iz tri saudijska grada – Riyadh, Jeddah i Dammam”, rekli su oni.

Međutim, zbog nejasne situacije i složenosti oko izdavanja viza, oni sada preispituju planove o novim letovima za BiH.

“Čak planiramo smanjiti letove za BiH i preusmjeriti kapacitete na alternativne destinacije za koje nisu potrebne vize saudijskim državljanima kao što je Albanija, Azerbejdžan, Uzbekistan i Ukrajina”, kazali su oni.

Direktne letove iz Saudijske Arabije, kako saznaje Klix.ba, želi da pokrene i Saudia Airlines međutim plaše se da obavezno viziranje za državljane ove zemlje može biti problem prilikom popunjavanja letova.

Istovremeno, iz naše ambasade u Rijadu ističu da su na granici kapaciteta s obzirom na veliku potrebu za izdavanjem zahtjeva za vizu i dolazak u BiH.

Sve ovo govori da je Bosna i Hercegovina bitna i popularna destinacija za Saudijce, ali i da dolazak ovih turista zavisi od sutrašnje odluke Vijeća ministara BiH o odobravanju bezviznog režima.

Tome se protivi ministar finansija Vjekoslav Bevanda jer bi, prema njegovom stavu, ukidanje viza značilo manje novca u državnom budžetu. Na prethodnom glasanju u Vijeću o ovoj bitnoj temi negativno su glasali ministri iz HDZ-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79