Savjeti za poslodavce: Šta treba da uradite ako hoćete da zadržite radnike u 2023 godini

Gotovo da nema sektora u BiH u kojem poslodavci ne vode borbu s hroničnim nedostatkom radne snage.

Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2023., što ukazuje na optimizam, tj. očekivanje i nadanje poslodavca ka poboljšanju poslovnog ambijenta.

Bh. poslodavci planiraju povećati plate jer druge solucije nemaju

Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31 posto), kao i u uslužnim djelatnostima (31 posto), zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto). Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 62 posto njih. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) – 23 posto te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) – 8 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u FBiH.

Borac za radnička prava Dražan Pejaković savjetuje poslodavce šta trebaju uraditi u 2023. godini piše Crna-Hronika.

Savjeti za poslodavce❗

Ako hoćete da imate radnike u 2023 godini preporučujem slijedeće:

  • 📢Slobodne dane obezbijedite u skladu sa zakonom,
  • 📢Prekovremene sate platite,
  • 📢Povećajte plate,
  • 📢Godišnji odmor ispoštuje.
  • ✅Čuvajte svoje radnike jer će ove godine mnogi ostati bez istih.

🕵️Hrvatska ukida ove godine kvote za sezonske radnike, poslodavci su povećali plate u HR za 40% na to sve radi se između 7h i 8h, ima se slobodan dan bez problema.
🕵️Njemačka izmjenila zakon da od ove godine svaki radnik koji dođe ima ista prava kao državljanin Njemačke po pitanju satnice , a i lakše se dobija radna viza.

➡️Poslodavci ja vam fino kažem, poslušajte savjete jer u suprotnom nećete imati radnika.⬅️
🟡Procijena da će iz naše zemlje na sezonu 2023 otići preko 100.000 radnika, pa vi vidite šta ćete.⚫

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79