Schmidt je bijesan i osvetoljubiv, hoće da strpa Dodika u zatvor

Kristijan Šmit je samo svojevremeno bio kandidat za funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a više nije ni kandidat zato što nije potvrđen konsenzusom u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, istakao je za portal Una politikolog Nenad Kecmanović.

Profesor Kecmanović podvlači da upravo zbog toga bilo kakve odluke koje Šmit donese nemaju legitimitet.

„On je sada zaista naprosto njemački građanin koji boravi u Sarajevu i koji se bespravno uselio u sjedište OHR-a“, navodi Kecmanović koji smatra i da bi Šmit trebalo da sudski odgovara zbog lažnog predstavljanja, umjesto što je, kako kaže, donio zakon po kome se moraju poštovati njegove odluke.

Potezima poput ovoga, po Kecmanoviću, Šmit samo doprinosi destabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini, iako je prvobitna uloga visokog predstavnika za kojeg se predstavlja trebalo da bude suprotna.

„Malo je reći da on nije rješenje nego dio problema. On je postao generator problema. Najprije je trčao za Dodikom da bi ga ovaj bar samo jednim susretom ili rukovanjem prihvatio, i vrlo je pametno što mu predsjednik Srpske za to nije dao priliku. Sada je bijesan i osvetoljubiv, smislio je da ga strpa u zatvor“, tvrdi sagovornik Une.

Pored odbijanja bilo kakvog sastanka sa Šmitom, Kecmanović smatra da je pametno što se Milorad Dodik u odbrani Srpske konstantno poziva na Dejtonski sporazum.

„Dodik je, kako mu odaju priznanje i nenaklonjeni zapadni analitičari, Srpsku vješto branio Dejtonom. Sada su zbog globalno napete situacije u Ukrajini, krenuli đonom i sve međunarodne ugovore, uključujući i Dejton, bacili pod noge. Dodik im je odgovorio zabranom Šmitu da kroči u Srpsku i sada ne biraju sredstva. Na Srpskoj se sada lomi rezultat i lokalni i regionalni i mnogo širi, pa treba očekivati podršku velikih i malih prijatelja i neki privremeni kompromis koji ne bi kompromitovao ni jednu ni drugu stranu“, ističe Kecmanović.

Upravo zbog navedene situacije na globalnom nivou, uvjerava i da je za očekivati da napadi na Republiku Srpsku samo porastu, a cilj je isti.

„Krajnji cilj je da se Republika Srpska razvlasti i u smislu vlasti i u smislu vlasništva. Najprije uhapsiti demokratski izabranog lidera i oteti teritoriju (šume, rijeke, zemljište). U finalu, sva vlast i vlasništvo biće preneseni na Sarajevo, a Srpska će se zvati manji entitet“, opisuje Kecmanović plan dijela međunarodnog faktora.

Šmitova uloga je sprovođenje navedenog cilja, dodaje profesor Kecmanović i ističe da ga upravo zbog toga podržavaju mnogi iz reda bošnjačkog naroda.

„Konkretno, pođete od toga da je Šmit zaista visoki predstavnik, što nije istina, a onda kažete visoki predstavnik ima bonska ovlašćenja, što nije neistina, pa na kraju zaključite da ima pravo da nameće zakone. Optužnicu protiv predsjednika Srpske potvrdio je Sud BiH koji se u dejtonskim papirima nigdje ne spominje, ali tako je to sve u BiH, lažni visoki predstavnik, lažni Sud i Tužilaštvo BiH, lažni Ustavni sud BiH u kome i dalje odlučuju inostrane sudije kojima je odavno istekao dejtonski mandat. Sve lažno do lažnog, koje se oslanja na nešto prethodno lažno“, navodi profesor Kecmanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79