Schmidt prebacio lopticu na političake: Neka vlast odluči o državnoj imovini. Dat ćemo im preporuke

Schmidt prebacio lopticu na političake: Neka vlast odluči o državnoj imovini. Dat ćemo im preporuke


Bosna i Hercegovina mora ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj uniji, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Sarajevu.

“Međunarodna zajednica je odlučna u svojoj namjeri da podržava Bosnu i Hercegovinu onoliko dugo i onoliko intenzivno koliko to bude potrebno. U protekla dva dana razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja, a jedno od njih je bilo kako vratiti povjerenje birača u izborni sistem”, rekao je Schmidt novinarima nakon sjednice.

Schmidt je istakao da je pitanje državne imovine riješeno u svim državama regije osim u Bosni i Hercegovini.

“Nisam ovdje da zadovoljim bilo kojeg predsjednika entiteta. Vidjeli smo kako je neko iz Republike Srpske tražio podršku Putina, a bolje bi bilo da je pitao građane RS-a šta oni misle o tome. Pitanje državne imovine je tehničko pitanje. Dat ćemo preporuke vlastima i neka oni odluče”, kazao je Schmidt.

U svom obraćanju medijima, Schmidt je naglasio kako su “problematični potezi organa vlasti u entitetu Republika Srpska gdje se ograničava sloboda govora.

Političkim liderima u Republici Srpskoj visoki predstavnik Schmidt je još jednom poručio kako “niko nema pravo na secesiju i otcjepljenje”.

“Republika Srpska i njihovo ponašanje bilo je zastupljeno u našim razgovorima. Niko nema pravo na otcjepljenje i secesiju, igraju se sa budućnošću ove zemlje i trpit će velike posljedice međunarodne zajednice i samoga mene. Trebate pitati Dodika da li to prihvata ili ne, on svaki dan sluša i prati sve što radim. Ja mu neću reći šta ću da uradim, ali potezi će biti povučeni. Mora preuzeti odgovornost”, rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Podsjetimo, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) završili su dvodnevno zasjedanje na kojem je usvojeno nekoliko zaključaka.

Naglašavajući da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika, stoji u komunikeu objavljenom nakon dvodnevnog zasjedanja političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija