Schmidt večeras donosi odluku o izmjeni Izbornog zakona!?

Kako piše UNA TV visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bi trebao donijeti odluku o izmjeni Izbornog zakona u BiH, a koja bi se retroaktivno odnosila na rezultate ovih izbora.

Naime, kako javljaju reporteri UNE nezvanično bi Schmidt mogao posegnuti za Bonskim ovlastima još večeras, a radit će se o djelimično modificirane izmjenama u odnosu na one koje su objavljene u julu.

Izmjene se odnose na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Izgledno je da će nakon izmjena taj broj iznositi 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 glasova, umjesto dosadašnjih šest.

Podsjećamo, građani BiH birali su danas 518 članova organa vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Birane su nove skupštine kantona, entitetski i državni parlament te članovi Predsjedništva BiH.

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na izborima, međutim na glasačkom listić našlo se ukupno 127 političkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a 10 političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste. Ovjereno je i na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79