Schmidtova taktička pobjeda nad Dodikovom politikom: Izazov nametnutih odluka

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, se rijetko oglašava, ali kada to učini, njegove riječi izazivaju pažnju. Nakon 24 sata od Schmidtovih intervencija u Izbornom zakonu, Dodik je kratko komentarisao odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Schmidt je intervenirao u Izborni zakon, mijenjajući 114 odredbi s ciljem stvaranja poštenijih izbora. Ove promjene uključuju tehničke aspekte izbornog procesa kao što su uvođenje skenera, identifikacija birača i zabrana kandidovanja presuđenih ratnih zločinaca.

Iako je Dodik prijetio usvajanjem entitetskog izbornog zakona kao odgovor na Schmidtove intervencije, sjednica Narodne skupštine RS-a sazvana je za razmatranje sigurnosne situacije, a ne za usvajanje novog izbornog zakona.

Očigledno je da Dodik nema konkretan odgovor na Schmidtove poteze, iako je ignorisanje istih jedan od njegovih pristupa. Schmidtova intervencija dobila je podršku SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske.

Dodik je svjestan da bi donošenje nove odluke koja bi opstruirala Schmidtovu intervenciju moglo imati ozbiljne posljedice. S obzirom na to da mu se već sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, svaki novi korak u tom pravcu bio bi rizičan.

Sankcije SAD-a i Velike Britanije sve više utiču na entitet, s računima osoba, kompanija i institucija koji su pod sankcijama koji se blokiraju ili gase.

Schmidtova intervencija jasno pokazuje da Dodikova politika negiranja visokog predstavnika gubi na snazi, dok se manevarski prostor za blokiranje procesa sužava. Dodik mora pažljivo razmotriti svoje korake, jer svaki potez može imati ozbiljne posljedice, kako na političkom, tako i na pravnom planu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79