Schwarz-Schilling: Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, to vodi nastavku širenja laži

19.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije delegacije Ministarstva unutarnjih poslova Njemacke koju predvode bivsi savezni ministar Christian Schmidt, clan Bundestaga, te parlamentarni drzavni tajnik u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Stephan Mayer nakon politickih razgovora vezanih za aktualnu migrantsku krizu. Christian Schwarz-Schilling Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, a okončanje tobožnjih rješenja je obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje bilo moguće. To je garant stabilne budućnosti BiH”, rekao je Schwarz-Schilling za DW.

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Inzku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.

“Time je Inzko održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcionira glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”.

“Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, jer to prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali misliti. Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Armencima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan, i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena”, rekao je Schwarz-Schilling za Deutsche Welle.

On je dodao da se na koncu svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

“Okončanje ‘tobožnjih rješenja’ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentirajući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida od strane visokog predstavnika Valentina Inzka, čiji mandat ističe 30. jula.

1. avgusta 2021. na Inzkovo mjesto dolazi bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79