SDA će danas dobiti nove funkcionere i predsjednika stranke

Osmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je u Sarajevu.

Nakon izbora radnih tijela i usvajanja Poslovnika o radu, uslijedit će izvještaj o radu stranke između dva kongresa, a potom izbor organa i funkcionera stranke. Na kraju je predviđeno usvajanje Statuta i Programske deklaracije Osmog kongresa.

Izborna komisija SDA konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije, koji ispunjava statutarne uvjete, Bakir Izetbegović, te je utvrdila da je ukupno 25 članova SDA steklo status kandidata za potpredsjednike SDA, javlja Hayat.

Od 25 kandidata za potpredsjednike stranke na Kongresu će se izabrati devet.

Izborna komisija je također ovjerila kandidatske liste za izbor članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Etičkog odbora SDA. Glavni odbor broji 115 članova. Jedan dio njih su članovi po položaju, a drugi se biraju na kongresu. Za Nadzorni odbor birat će se pet, a za Etički 11 članova tajnim glasanjem.

Kongres je najviši organ SDA i čine ga delegati koji se biraju na izborima i delegati po položaju. Na ovom Kongresu bit će 1.285 delegata.

Uz delegate SDA, na Osmi kongres SDA stigli su brojni gosti, predstavnici političkih subjekata iz Bosne i Hercegovine i iz inostranstva.

Oni su počeli pristizati sat prije početka Kongresa, među njima su Bisera Turković, Amor Mašović, Šefik Džaferović, Fadil Novalić, Sedin Kahriman, Ramiz Salkić, Faruk Kapidžić, Irfan Halilagić, Nezim Halilović…, a stigli su i Zafee Sirkaya, Meryem Goka i Ahmet Bilal Kiymaz, predstavnici stranke AK Party na čijem je čelu Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, zatim generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ambasador Azerbejdžana Vilayet Gulive, ambasador Palestine Rezaq Namoora, ambasador Mađarske Posa Krisztian, ambasador Kine Ji Ping…

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, nakon što je Izborna komisija odbacila njegovu kandidaturu za predsjednika stranke navodeći da nije zadovoljio uvijete, a Apelaciona komisija odbila njegovu žalbu, poručio je da neće odustati od “misije izgradnje bolje SDA”. On je po funkciji delegat na kongresu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79