SDA i HDZ u sukobu mišljenja: Kako će se birati Predsjedništvo BiH nakon izbornih reformi?

Iako je ranije izjavljivao kako su presude Evropskog suda u Strazburu minimum, Matthew Palmer svojim posljednjim istupima ovo demantira. Fokusiranje isključivo na izboru članova Predsjedništva BiH nije put kojim treba ići upozoravaju pravnici, ali i nekadašnji apelanti pred Evropskim sudom. U SDA i HDZ-u oprečna mišljenja.

O modelu izbora članova Predsjedništva bez etničke odrednice Matthew Palmer i ranije je govorio, no ovaj put bio je direktniji. Treba se fokusirati isključivo na izbor Predsjedništva jer je teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda.

U HDZ su ranije odbacili mogućnost ukidanja etničkih odrednica, u SDA i danas ponovili kako se nadležnost i federalnog ali i državnog doma naroda mora reducirati.

Nekoliko je varijanti modela izbora Predsjedištva o kojima se pregovaralo, najduže zadržalo kod onog koji kaže da bi u Federaciji prvi član Predsjedništva BiH bio kandidat koji je dobio najveći broj glasova.

Drugi član Predsjedništva BiH bio onaj koji je naredni po broju ukupnih glasova u Federaciji, uz uslov da je veći dio svojih glasova osvojio u kantonima u kojima prvorangirani nije pobijedio.

Radi se o izračunu koja po mišljenju Farisa Vehabovića zaokružuje teritrtoriju i uspostavlja nove diskriminacije. S druge strane samo izbor Predsjedništva ne rješava presude Evropskog suda u Strazburu koje je i sam Palmer ranije podvukao kao minimum. U tom kontekstu kao posebno važnu, Vehabović podsjeća na presudu u predmetu Zornić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79