SDA je anagažovala sve svoje resurse da Nihada Glamoč bude “progurana” za direktora BH-Gasa

SDA je anagažovala sve svoje resurse da Nihada Glamoč bude “progurana” za direktora BH-Gasa


Konkursna procedura za izbor direktora BH-Gasa je u toku. Sasvim je izvjesno da SDA agituje da tu poziciju dobije Nihada Glamoč, iako ne ispunjava uslove konkursa, tačnije, trenutno je članica Nadzornog odbora BH-Gasa.

Piše: Azra Omerović

Bivša ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč, iako je trenutno članica Nadzornog odbora BH-Gasa, odlučila je konkurisati za mjesto direktora ovog preduzeća. Sukob interesa u ovom slučaju Glamoč ne vidi, jer je, kako kaže, „preduzela sve zakonske radnje“.

– Ne postoji, gospođo Azra, vjerujte. Sve što se tiče zakonskih radnji ja sam preduzela i zadržat ću se za dalje komentara, ali sigurno da sam preduzela sve radnje da ne budem u sukobu interesa, odgovara Glamoč.

Na pitanje Žurnala kako je to moguće kad je u konkursu jasno navedeno da kandidati moraju dostaviti potvrdu da nisu član Nadzornog odbora, Glamoč ponavlja da nije u sukobu interesa.

– Sve sam ja preduzela, ali evo da se dalje ne zadržim, pošto previše zlonamjernih imam i kolega i svih ostalih. A da li sam se prijavila – jesam, toliko ću vam reći, a za sve ostalo sigurno ništa nisam uradila, a da sebe dovedem da sam u sukobu interesa, kaže Glamoč, navodeći da ne želi više davati nikakve komentare.

Podsjetimo da je krajem decembra prošle godine Vlada FBiH donijela odluku o davanju prethodne saglasnosti Skupštini BH-Gas za imenovanje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora, da bi mjesec dana kasnije, krajem januara, Skupština imenovala Armina Zulkića, Amru Salihović, Nihadu Glamoč, Maju Hadžihalilović i Asmir Mujanović na period do najviše tri mjeseca.

Već 12. februara, odlukom Nadzornog odbora, BH-Gas objavljuje konkurs za izbor i imenovanje direktora i izvršnog direktora BH-Gasa. U uslovima konkursa, između ostalog, navedeno je da kandidati koji se prijave na konkurs moraju ispunjavati opće i posebne uslove. Između ostalog u općim uslovima navedeno je da kandidat „nije predsjednik i član nadzornog ili upravnog odbora imenovan ispred državnog kapitala u društvima sa učešćem državnog kapitala ili fondovima, agencijama, komisijama i drugim pravnim licima osnovanim od Vlade Federacije ili Parlamenta Federacije (priložiti dokaz izjava kandidata svojeručno potpisana i ovjerena od strane općinskog organa uprave).“

Kako navode izvori Žurnala, Glamoč na konkurs nije dostavila potvrdu da nije član Nadzornog odbora, već planira tražiti „izuzeće“, odnosno neće prisustvovati sjednici kada Nadzorni odbor bude odlučivao o imenovanju novog direktora!

Na osnovu kojeg zakona će Glamoč tražiti izuzeće, nije jasno, ali federalni Zakon o privrednim društvima jasno navodi da direktor dioničkog društva ne može biti član nadzornog odbora.

BH-Gas nije dioničko društvo već društvo sa ograničenom odgovornošću, ali i za ova društva važi ova odredba Zakona. Član 310. Zakona o privrednim društvima FBiH jasno navodi da „odredbe ovog zakona o dioničkom društvu primjenjuju se na društvo s ograničenom odgovornošću, ako posebnim odredbama ovog Zakona nije drugačije određeno.“

Kasnijim izmjena i dopunama Zakona o privrednim društvima član 264. dodatno je proširen pa je tako, između ostalog, navedeno da “direktor i član uprave dioničkog društva ne može biti predsjednik i član nadzornog odbora ili upravnog odbora u privrednim društvima ili institucijama, uključujući, ali i ne ograničavajući se na: fondove, banke, agencije, komisije”.

Ono što je sigirno jeste da Nihada Glamoč ima punu podršku SDA, koja je anagažovala sve svoje resurse da bude, kako u stranci kažu, “progurana” za direktora BH-Gasa, unatoč zakonskim odredbama koje to onemogućavaju piše žurnal.info


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija