SDA najavila da stiže 12.000 glasova: Bošnjacima iz inostranstva stiže mandat

SDA najavila da stiže 12.000 glasova: Bošnjacima iz inostranstva stiže mandat


U ovom trenutku i na 89,19 odsto obrađenih biračkih mjesta Bošnjaci iz Republike Srpske nemaju mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što se nije desilo odavno, međutim u SDA se uzdaju u glasove iz inostranstva, koji bi im na kraju ipak mogli obezbijediti jednu kompenzaciju.

“Realno je da ćemo imati mandat. Imamo još oko 12.000 glasova iz inostranstva i očekujemo da ćemo na kraju dobiti jedan kompenzacioni mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je za “Nezavisne novine” Senad Bratić, visoki funkcioner SDA i novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske.

Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima 14 mandata. U ovom trenutku i na obrađenih 89,19 biračkih mjesta šest mandata, i to direktnih, osvojio je SNSD, dok je SDS osvojio dva direktna i nijedan kompenzacioni mandat. Kao i SDS, i PDP će imati dva mandata, i to jedan direktni i jedan kompenzacioni, dok će listi “Za pravdu i red”, Demosu, SP-u i Ujedinjenoj Srpskoj pripasti po jedan kompenzacioni mandat.

U slučaju da SDA dobije značajniji dio od 12.000 glasova, koliko se procjenjuje da će stići iz inostranstva, mandat bi mogao pripasti njima, s tim da bi u tom slučaju bez mandata vjerovatno ostala Socijalistička partija.

Prema rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, a na 89,19 obrađenih biračkih mjesta, SDA ima 19.763 glasa, a Socijalistička partija 20.181 glas.

Što se tiče SDA, u ovom mandatu 2018-2022. godina, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je Adil Osmanović, a prije njega u mandatu 2014-2018. godine ispred ove stranke bio je Sadik Ahmetović. U mandatu 2010-2014. godina SDA nije imala mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok je u mandatu od 2006. do 2010. godine ispred SDA iz Republike Srpske bio takođe Sadik Ahmetović pišu Nezavisne.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija