SDA odlučila sa HDZ-om i SDP-om formirati novu Vladu HNK ali bez NES-a

Uvažavajući dosadašnji tok pregovora, trenutne političke okolnosti te svjesni političke obaveze i odgovornosti, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici održanoj u Mostaru donio je odluku da potpiše Sporazum sa HDZ-om BiH i SDP-om o formiranju Vlade HNK, saopćila je KO SDA HNK.

– Ovakva odluka donesena je nakon više faza razgovora sa onim političkim subjektima koji su na osnovu izbornih rezultata dobili legitimitet da formiraju vlast u ovom kantonu. Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu – saopćili su i dodali:

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES-om – regija Hercegovina, smatra da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti. U tom pravcu SDA HNK formirao je tim koji će raditi na unapređenju saradnje na nivou kantona, gradova i općina za razvijanje partnerstva političkog i operativnog djelovanja SDA i NES-a na području HNK.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je za Faktor potvrdio da su predstavnici kantonalnih odbora ove stranke i SDA danas u Sarajevu održali sastanak, a tema je bila formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Prema onome što sam čuo od naših predstavnika, SDA je odlučna da bude u Vladi HNK, pa i po cijenu da NES ne bude dio te priče. Mi se držimo principa, da zajedno gradimo državotvorne politike u zaštiti Bosne i Hercegovine.

Sada je na SDA hoće li se držati principa. Stvari su uvijek jednostavne, ili jesmo ili nismo zajedno u političkom smislu, da li smo spremni ili ne biti dosljedni. NES je dokazao da je dosljedan, zajedno sa SDA u vlast ili u opoziciju. Ponavljam, sada je do SDA – kazao je Ogrešević.

Istakao je kako NES nikada neće pristati na ucjene.

– Nikada nećemo pristati da nas ucjenjuju HDZ i SDP – poručio je Ogrešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79