SDA optužila načelnika Čelića da je dao 234.000 KM kockarnici: Hrustanović odgovorio da je sve laž i da će ih tužiti

SDA optužila načelnika Čelića da je dao 234.000 KM kockarnici: Hrustanović odgovorio da je sve laž i da će ih tužiti


Da je počela prljava predizborna igra u Bosni i Hercegovima svima je već davno jasno. Vadi se “prljavi” veš koji se godinama čuvao baš za ovakve situacije, odnosno za predizbornu borbu koja će evo trajati 30 dana za Loklane izbore 2024. godine.

U nekim kantonima u Federaciji BiH su SDA i Stranka za Bosnu i Hercegovinu partneri a u nekim zakleti neprijatelji. (Zavisi kako im odgovara) Tako je i u Čeliću. Pa su tako trenutnog načelnika Admira Hrustanovića (SBiH) optužili da je u više navrata iz budžeta općine Čelić za saniranje šteta od poplava isplaćeno čak 234.000 KM kockarnici “Slot Game”. Načelnik Hrustanović kategorično odbija sve laži.

“Ma nije niti jedna KM, to je čista laž. Firma koja je radila jedan manji dio saniranja od poplava između ostalog posjeduje i valjda i kockarnicu, ali firma je ispunjavala zakonom uslove sve da bi to radila i dostavila traženu dokumentaciju. Ja niti hoću, niti mogu znati šta firma posjeduje i čime se sve bavi, to je prava istina. Za to su radi prijave od strane SDA dolazili i istražni organi i dobili svu potrebnu dokumentaciju i vidjeli da je urađađneo sve u skladu sa zakonom. A ovo je nažalost sve politika SDA u Čeliću, i protiv SDA Čelić sam zbog toga klevete, laži ovo dana ponio privatnu tužbu.

Ti koji su poslali, poslali su i svu dokumentaciju vama ili samo ona koja im paše. Sve piše ko je i šta i na koji način radio u skaldu sa zakonom. Ja lično nikada niti sam ušao u bilo kakvu kockarnicu a kamo li u tu koji pominjete. Svako na općini i šire zna da li ja kockam ili ne. To isto su slali više puta na razne adrese, policija, tužilaštvo itd. Pa ko je i malo ozbiljan tu priču ne prihvati, jer sve ima crno na bijelo. Sličnu priču ste imali oko debljine asflata bez imalo dokaza, pa sam bez potrebe morao pisati demant. Tako da svjesni ste i Vi da su to sve političke lažne igre” – izjavio je Admir Hrustanović za portal Crna-hronika.

 

POGLEDAJ GALERIJU

 

Međutim iz SDA tvrde drugačije. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

Da načelnik općine Čelić Hrustanović Admir frazu “ja sam uvijek transparentan i javan” koristi samo kako bi glasačima zamazao oči i prodavao “mu’a pod bubrege” svima je jasno osim onim slijepim glasačima koji su za sitnu korist spremni vjerovati i njegove tvrdnje da vode na česmi ima i kad svi vide da je nema.  U više navrata smo upozoravali javnost na sporne ugovore općine Čelić sa kockarnicom iz Bijeljine koji su sklapani u vrijeme poplava, na što načelnik nije imao adekvatne odgovore, nego se nevješto pravdao i prebacivao lopticu na druge.

S tim u vezi, Općinski odbor Stranke demokratske akcije Čelić, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama FBiH se obratio Općini Čelić za provjeru ovih navoda i dostavu spornih ugovora sa kockarnicom iz Bijeljine. Obzirom da smo u startu pretpostavljali da će se općinski načelnik oglušiti na naš upit, isti zahtjev smo poslali i Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK koja je postupila u skladu sa zakonom i dostavila nam tražene informacije.

Nakon što smo na uvid dobili dokumente koji jasno potvrđuju naše sumnje, iste javnosti činimo dostupnim u prilogu ovog sapštenja, jer kako naš narod voli kazati, “ako laže koza ne laže rog”.
Iz navedenih dokumenata je vidljivo da je Općina Čelić za vrijeme poplava 2022. godine i nakon proglašenog stanja prirodne nesreće izdala naredbu za sanaciju šteta od poplava i sklopila ugovor sa KOCKARNICOM IZ BIJELJINE (DOO SLOT GAME), kojom je u skladu sa ugovorom isplaćeno 234.000 KM u tri tranše.  Nakon što su dokumenti dostupni javnosti, sada i javno načelniku postavljamo pitanja:

  • Kako je moguće da sanaciju šteta od poplava vrši firma koja nije registrovana za tu djelatnost, koja nema ni jednu građevinsku mašinu, koja nema apsolutno nikakvo iskustvo i za čijeg vlasnika se veže nekoliko afera?
  • Kako je moguće načelniče da ste u naredbi imenovali jedan nadzorni tim, a u zapisniku o primopredaji radova navedeno je da je radove nadzirao drugi nadzor?
  • Kako je moguće načelniče da ste zapisnik o primopredaji radova sačinili 31.07.2022. godine i u istom naveli da se prihvata račun 5/22 od kockarnice Slot Game, a koji je izdat 06.10.2022. godine, zaprimljen u općini 14.10.2022. godine?
  • Kako je moguće načelniče da je faktura 5/22 zaprimljena u Općini Čelić a ista nije potpisana i ovjerena od strane nadzornog organa? Kako je moguće načelniče da faktura 5/22 sadrži usluge rada mehanizacije i cijena istih koje nisu sadržane u cjenovniku KOJI STE VI USVOJILI, 13.07.2022. godine?
  • Kako je moguće načelniče da građani nisu vidjeli te famozne mašine od kockarnice SLOT GAME na prostoru naše općine, a po broju sati u fakturama, reklo bi se da su na našoj općini proveli više od dva mjeseca?
  • Kako je moguće načelniče ovo objasniti javnosti? Gdje Vam je transparentnost?
  • Gdje Vam je građevinska dokumentacija na osnovu koje ste provjerili tačnost iz izdate fakture?
  • Gdje su Vam dnevnici, nalozi, građevinske knjige?
  • Da li je moguće načelniče da ste se zajedno sa nadzornim organom koji je potpisao zapisnik o primopredaji radova UGRADILI u ove poslove, te na osnovu napaćenog naroda koji je nastradao u poplavama, vraćali svoje izborne dugove, gradili svoje kuće I vikendice? Da li je moguće načelniče da ste mislili da se ove vaše aktivnosti neće saznati?

Načelniče, da ste moralni, a da je vaš rad javan i transparentan, kako to često ističete, nakon svega što je prezentirano javnosti, podnijeli bi ostavku i izvinuli se svojim glasačima i svim građanima Općine Čelić, a pogotovo onima koji su oštećeni u poplavama.

Onima koji vam nakon svega što je objavljeno, i dalje slijepo vjeruju da savjetujemo da na internetu potraže čime se bavi firma koja je „sanirala“ posljedice poplava u našoj općini, ko je njen vlasnik i s čim u vezu se dovodi i da se zapitaju kako su načelnik i njegovi saradnici baš odabrali tu firmu?
Sve je jasno, samo je pitanje ko to hoće da vidi. Isto važi i za građane a vjerujemo i za Tužilaštvo. – izjavili su iz OO SDA Čelić za portal Crna-Hronika


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija