SDA pisala Amerikancima: Nadamo se da će Dodik biti zaustavljen na vrijeme

SDA pisala Amerikancima: Nadamo se da će Dodik biti zaustavljen na vrijeme


Državni parlamentarci SDA su na, kako su saopćili iz ove stranke, više stotina adresa poslali pismo, kao odgovor na pismo koje su nedavno poslali SNSD-ovi parlamentarci. Poručili su da je pismo odgovor na laži i konstrukcije Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i SDA.

Potpisnik pisma je predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentu Bosne i Hercegovine Šerif Špago, a pismo je upućeno na adrese u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država i Evropskom parlamentu.

U pismu SDA je navedeno da SNSD-ovo pismo obiluje lažima i konstrukcijama te su napomenuli da su potpisnici SNSD-ovog pisma i osobe, među kojima je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koje se nalaze na “crnoj listi” SAD-a zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i koruptivnih aktivnosti. Istakli su da je riječ o SNSD-ovim lažima.

“U pismu se bošnjački narod, njegovi nekadašnji i sadašnji politički i vjerski predstavnici optužuju za islamski radikalizam, terorizam i antisemitizam. Takve laži o Bošnjacima srpski nacionalisti recikliraju već punih 30 godina”, istakli su.

Kako su naveli, ničim potkrijepljene optužbe i laži na račun Bošnjaka 90-ih godina prošlog stoljeća bile su propagandno i ideološko pogonsko gorivo Miloševićevim, Karadžićevim i Mladićevim hordama, koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu, počinile genocid u Srebrenici, sistemske masovne ratne zločine i potpuno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva.

Također su napomenuli da je zbog počinjenih zločina skoro kompletno političko i vojno rukovodstvo Srba iz tog vremena pravosnažno osuđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Taj sud je presudio da je postojao udruženi zločinački poduhvat, u koji je bio uključen i zvanični Beograd. Zlo je konačno zaustavljeno NATO udarima i saradnjom bosanske i hrvatske vojske. Armija i legalna vlada Bosne i Hercegovine, na čelu sa Alijom Izetbegovićem i njegovom strankom SDA, koju su presuđeni zločinci Karadžić i njegovi saradnici također optuživali za islamski ekstremizam, sačuvala je i odbranila civilizacijske principe na teritorijama koje je kontrolirala”, dodaju.

Podsjetili su da, kako su podsjetili, na srpskoj, Karadžićevoj strani postoje presuđeni udruženi zločinački poduhvat, sistemski ratni zločini i počinjeni genocid, protjerani Bošnjaci i Hrvati, koncentracioni logori, više od 1.000 masovnih grobnica, masovna silovanja, porušene sve muslimanske i katoličke bogomolje.

“Na bosanskoj, Izetbegovićevoj strani, koju su uglavnom činili Bošnjaci, ali i bh. patriote iz drugih naroda, nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, zločini nad drugim narodima su sistemski sprečavani, čak i u opkoljenom Sarajevu, nije bilo masovnog protjerivanja pravoslavaca i katolika, sačuvan je multietnički bosanski karakter i sve pravoslavne, katoličke i jevrejske bogomolje. To je prepoznato i u demokratskom svijetu”, naglasili su.

Ukazali su da su Karadžić i njegovi saradnici kao presuđeni ratni zločinci završili na dugogodišnjim robijama. Kako stoji u pismo SDA-ovih parlamentaraca, Izetbegović je ostao upamćen kao čovjek mira, koji je i u nemogućim uslovima agresije, iz opkoljenog Sarajeva, branio univerzalne vrijednosti.

“Pa je za doprinos miru i unapređenju demokratije nagrađivan, između ostalih, međunarodnim priznanjem za demokratiju Centra za demokratiju u Washingtonu, nagradom za Svjetska ličnost godine u izboru španskog lista El Mundo, priznanjem Foruma Crans Montana za razvoj demokratije”, dodaju.

Konstatovali su da politiku koju je u ratu oličavao Radovan Karadžić, u miru oličava Milorad Dodik.

“Ta politika je već decenijama jedini stvarni problem Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona. Milorad Dodik je odgovoran za zastoj reformskih procesa koji su vodili članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu i EU, odgovoran je za permanentnu krizu koja je unazadila ekonomski oporavak zemlje. On je Karadžiću dodijelio odlikovanje nakon što je Karadžić osuđen za genocid, on je dodijelio odlikovanje (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu nakon što je Rusija pokrenula brutalnu agresiju na Ukrajinu”, ukazali su.

Podsjetili su da Dodik, želeći u miru ostvariti Karadžićeve ratne ciljeve, otvoreno nasrće na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, njene institucije i prijeti secesijom dijela teritorije Bosne i Hercegovine, opstruira Dejtonski mirovni sporazum.

“Čime prijeti miru i stabilnosti. Na dnevnoj bazi vrijeđa visokog predstavnika, Nijemca Christiana Schmidta i osporava njegove odluke, zbog čega mu se sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine. Vrijeđa i omalovažava diplomatske predstavnike SAD-a, Velike Britanije i drugih Zapadnih zemalja. Otvoreno podržava agresiju Rusije na Ukrajinu i predstavlja glavnog balkanskog saradnika ruskog režima Vladimira Putina, s kojim se često sastaje. Sarađuje sa ruskim paravojnim formacijama. Podržava i ohrabruje srpske ekstremističke pokrete koji su u bliskoj vezi s Rusijom. Negira presude međunarodnih sudova i genocid nad Bošnjacima. Glorifikuje presuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Vrijeđa Bošnjake kao narod i njihovu religiju, ugrožava demokratiju i slobodu medija”, napomenuli su.

U pismu SDA-ovih parlamentaraca je istaknuto da dok rade sve ovo, Dodik i njegovi saradnici, kako su naveli, skreću pažnju, optužujući bošnjačke političke i vjerske predstavnike za islamski radikalizam i terorizam.

“Identično onome što su radili i Karadžić i njegovi saradnici prema Aliji Izetbegoviću. Neutemeljenim optužbama i lažima na račun Bošnjaka i ostalih bh. prodržavnih političkih snaga, koje su suprotstavljajući se svakom obliku ekstremizma ostale na liniji demokratskih vrijednosti i Zapadnih, evropskih standarda, Dodik želi oslabiti našu poziciju u međunarodnim okvirima”, dodaju.

Kako su istakli, istovremeno pokušava pronaći alibi za svoje antidemokratske i necivilizacijske postupke, za koje su naveli da ne samo da usporavaju razvoj Bosne i Hercegovine, već prijete i da ugroze njenu stabilnost i mir.

“Sve ovo, kao i Karadžić, radi ‘u ime srpskog naroda’. Radovan Karadžić nije zaustavljen na vrijeme, i to je imalo strašne, krvave posljedice. Nadamo se da Dodik hoće biti zaustavljen”, navedeno je u pismu SDA-ovih parlamentaraca, koje je upućeno Kongresu SAD-a i Evropskom parlamentu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija