SDA stala u odbranu ekosistema: Ozbiljne posljedice za RS ako nastave sa izgradnjom hidroelektrane

Stranka demokratske akcije upozorila je vlast entiteta RS na pogubnost izgradnje sistema “Gornji horizonti“ po cjelokupan ekosistem južnog dijela Bosne i Hercegovine i susjedne Republike Hrvatske.

Kako su rekli, vještačko preusmjeravanje voda u akumulaciju Bilećkog jezera zbog povećanja produktivnosti Hidroelektrana na Trebišnjici, prema upozorenjima stručnjaka, imat će fatalne posljedice, po zdravlje ljudi, floru i faunu, ali i održivost osnovnih uvjeta za život na ovim prostorima.

“SDA će zadužiti svoje kadrove u Vijeću ministara BiH i klubove zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH da poduzmu sve neophodne korake kako bi se zaustavile dalje aktivnosti na realizaciji ovog projekta”, kažu iz SDA.

Podsjetili su da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović još 2012. godine u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH osporio ranije potpisani sporazum između entiteta RS i Republike Hrvatske o izgradnji Hidroelektrane Dubrovnik 2, te da je nakon upozorenja stručne zajednice od realizacije projekta odustala i Republika Hrvatska.

“Izgradnja sistema ‘Gornji horizonti’ u suprotnosti je sa međunarodnim konvencijama čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, poput Konvencije o svjetskoj baštini i ESPOO konvencije, koje, između ostalog, obavezuju na pribavljanje saglasnosti susjednih država za realizaciju projekata koji mogu imati negativan utjecaj na okoliš te države”, naglašavaju iz SDA.

Zaključili su da bi nastavak izgradnje Hidroelektrane “Dabar“ i cjelokupnog sistema “Gornji horizonti“ samim tim predstavljao i kršenje obavezujućih međunarodnih sporazuma, što bi sa sobom nosilo i ozbiljne posljedice.

  Ivanić: Dodik je najobičnija seoska lažovčina!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79