SDP Bugojno napravio amatersku grešku: “Edin Mašić bio državni službenik i kandidat za načelnika”

SDP Bugojno napravio amatersku grešku: “Edin Mašić bio državni službenik i kandidat za načelnika”


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine radi po prigovoru protiv Edina Mašića, kandidata SDP-a za načelnika Bugojna, koji je ostao na poziciji državnog službenika iako je po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine morao “zalediti” svoj status.
– Radi se na predmetu, poslan je zahtjev za izjašnjenje – rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a na kojoj su pod tačkom “ostalo” pomenuti prigovori, između ostalog i za Bugojno.

Prigovor CIK-u podnio je Općinski odbor SDA Bugojno 27. oktobra, a danas i urgenciju. U progovoru su poslali i zapisnik sa inpekcijsog nadzora, plan godišnjeg odmora Mašića i još neke dokumente koje možete pročitati na kraju teksta.

Mašić, prema trenutnim rezultatima CIK-a, vodi u utrci za načelnika Bugojna nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju. On je i stručni saradnik za boračko – invalidsku zaštitu u Općini Bugojno.

Amir Šečibović, predsjednik OO SDA Bugojno i ministar u Vladi Srednjobosanskog kantona, kazao je za Faktor da je Mašić prvo uzeo godišnji odmor i da se plan korištenja godišnjeg odmora podudara sa predizbornim periodom, a sada je na bolovanju.

U prigovoru upućenom CIK-u iz SDA Bugojno su dostavili i zapisnik Upravne kantonalne inspekcije, koja je “izašla” provjeriti stanje nakon prijave OO SDA. Konstatuje se, između ostalog, da je Mašić državni službenik, da je na kandidacijskoj listi i da je po Zakonu o državnoj službi FBiH trebao biti na odsustvu nakon što mu je potvrđena kandidatura.

Mašić je Općinu Bugojno 3. jula obavijestio da je kandidat na izborima “radi regulisanja radno-pravnog statusa”. No po tom pitanju ništa nije urađeno.

– Sugerisali su načelniku da napravi mirovanje. To se nije desilo. Mašić je proveo kampanju kao državni službenik. CIK je rekao da to gledaju, da je predmet u pravnoj službi i ako su navodi takvi, to nije dobro za njega – rekao je Šečibović, podsjetivši da se po zakonu državni službenik vraća na posao ako ne prođe na izborima.

U zapisniku inspekcije navedeno je i da su tokom nadzora bili prisutni načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić i šef Odsjeka za zajedničke poslove Emir Rustempašić.

Interesantno je da je Rustempašić, kako piše u zapisniku, kazao da je 3. jula dobio obavijest o kandidaturi, “da bi on dan ili dva kasnije došao u moju kancelariju i rekao da po osnovu te obavijesti nema potrebe da se ikako očitujete”.
Navedena je i izjava načelnika da Mašić nikada nije do njega dolazio po pitanju statusa.
U galeriji možete pogledati inspekcijski nalaz i ostale dokumente.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija