SDP Centar tražio 5 miliona za rekonstrukciju stadiona Koševo, Ajnadžić odbio

Četverogodišnji plan za rekonstrukciju i modernizaciju stadiona ,,Asim Ferhatović Hase” predviđa jednako finansijsko učešće Općine Centar, Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH. To bi podrazumijevalo ulaganje od po 5 miliona KM godišnje od strane svake institucije, što ukupno iznosi 15 miliona KM, odnosno u konačnici 60 miliona KM za period od 4 godine.

SDP BiH Centar Sarajevo predvođen Denisom Challengerom kao predsjednikom organizacije, predložio je četverogodišnji plan za rekonstrukciju stadiona Asim Ferhatović Hase, te je na današnjoj sjednici Općinskog Vijeća uputio amandman na budžet Općine Centar Sarajevo za 2020. godinu u iznosu od 5 miliona KM na godišnjem nivou za njegovu rekonstrukciju.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je odbio amandman.

Krajnji cilj četverogodišnjeg plana jeste kompletna rekonstrukcija i modernizacija stadiona Koševo odnosno ,,Asim Ferhatović Hase”, te da se u realnim okvirima koji odgovaraju i potrebama i mogućnostima današnjice, napravi stadion u skladu sa standardima FIFE i UEFE, kako bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i fudbalskih klubova mogle igrati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu. Plan je sastavljen po uzoru na stadion ,,Nacionalna Arena Toše Proeski” u Skoplju, S. Makedonija, gdje je ukupna rekonstrukcija koštala 60 miliona KM.

Još jedan primjer je stadion ,,Maksimir” u Zagrebu, gdje je planirana izgradnja kompletnog novog modernog stadiona koja će iznositi cca. 60 miliona eura.

Poslije rekonstrukcije trebala bi se razlučiti opcija davanja stadiona Fudbalskom klubu Sarajevo na korištenje ili neka opcija sličnog karaktera.

Zbog svega gore navedenog Klub vijećnika SDP BiH Centar Sarajevo je glasao protiv predloženog budžeta Općine Centar za 2020. godinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79