SDS pokreće pravnu bitku zbog odluka CIK-a

Srpska demokratska stranka (SDS) najavila je izlazak na oktobarske izbore pod imenom “Srpska demokratska stranka – volja naroda”, kao odgovor na, kako tvrde, nelegalne odluke Centralne izborne komisije (CIK) i Suda Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor SDS-a donio je odluku o podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH u cilju poništavanja spornih odluka.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a, Jovica Radulović, istakao je da ove odluke uskraćuju prava stranke i njihovih glasača. Također, formiran je Glavni izborni štab na čijem čelu će biti potpredsjednik SDS-a Želimir Nešković.

SDS je izrazio svoju posvećenost očuvanju znamenja Republike Srpske, uključujući i obilježavanje 9. januara kao Dana Republike. Predsjednik SDS-a, Milan Miličević, naglasio je da će pravna borba za zaštitu stranačkih interesa biti nastavljena do kraja, uključujući i mogućnost podnošenja tužbe Međunarodnom sudu u Strazburu.

“Ukoliko se SDS-u zabrani izlazak na izbore, to bi moglo postati presedan za sve druge stranke. Ako dobijemo ovu borbu, niko više neće moći koristiti odluke CIK-a da ugrozi političke protivnike,” poručio je Miličević.

SDS planira akciju prikupljanja 50.000 potpisa za očuvanje 9. januara kao Dana Republike, koja će biti predata SNSD-u kao izraz volje građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79