Sebija Izetbegović kriva za mobing Sanjina Draganovića

Kantonalni sud u Sarajevu donio je prvu pravosnažnu presudu po kojoj je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kriva za mobing.

Zbog ove presude KCUS će imati i finansijske štete.

“Utvrđeno je da je tuženi izvršio mobing nad tužiteljem tako što je poduzimanjem radnji nefizičkog uznemiravanja na njegovom radnom mjestu i to dodjelom ponižavajućih poslova bez uslova rada, dodjelom poslova koje ne odgovaraju stručnoj spremi tužitelja i radnom iskustvu, uskraćivanjem osnovnih sredstava za rad i radnog prostora, te provođenjem sindroma praznog stola u periodu od juna 2016. godine do 15.11 2016. godine ugrozio psihičko stanje tužitelja i doveo do degradacije radnih uslova i radno-profesionalnog statusa tužitelja, pa se nalaže tuženom da prestane sa mobingom i omogući tužitelju korištenja zakonskog prava na jednako postupanje u radu i u vezi sa radom i naknadi tužitelju nematerijalnu štetu zbog pretrpljenih duševnih bolova uzrokovanih mobingom u iznosiu od 1.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom te isplati tužitelju troškove parničkog postupka u iznosu od 3.644,96 KM, a sve u roku od 15 dana”, navodi se u presudi.

Naime, najveću zdravstvenu instituciju u BiH tužio je Sanjin Draganović koji je prvo mobingovan, a onda je dobio i otkaz.

Za Raport je ispričao šta se dešavalo.

“U cijeloj presudi važno je da je dokazan mobing. To je teško dokazati.

Stvari koje su prve dovele do mobinga to je kad se menadžement promijenio. Prvo nam je ukinut je radni prostor (Institut za klinička ispitivanja), pa smo poslani da čistimo skladište i slažemo arhive, da nosimo neki teški namještaj. Kada nema toga, sjediš u čekaonici. Bukvalno. Samim tim kada su ukinuli organizacionu jedinicu, ostao sam bez rukovodioca. Idem na posao i nemam nikoga, nemam šefa, nemam radno mjesto, nemam ništa”, priča Draganović.

Kaže da je sve trajalo deset mjeseci.

“Ja sam sve zapisivao šta se meni dešavalo i protokolisao i molio da se riješi moj status. Mobing je teško dokazati. Moje psihičko stanje je bilo narušeno, jer godinu dana ne znam ni šta sam ni šta radim ni zašto mi se to dešava. A oni te maltretiraju, šalju ti poruku da ideš sam. Uopće ne znam šta je razlog svemu tome”, naveo je on.

Tad predaje tužbu, a već 2017. godine dobiva neki ugovor.

“Ali, smanjuju mi koeficijent. I toj novoj službi nisam imao ni radni sto niti stolicu”, navodi on.

Međutim kada stiže prvostepena presuda u kojoj KCUS gubi, Dragović dobiva otkaz.

“Tri dana nakon presude – otkaz. A kad dobiješ otkaz, to ti je kraj. Ti više ne znaš šta ćeš sa sobom. Od sikiracije mi umire bolesni otac. Ja sam bio skršen čovjek”, priča Draganović.

Kaže da ni sad ne vjeruje da će KCUS ispoštovati presudu koju je donio Kantonalni sud iako je ona pravosnažna, pa apelira na Vladu FBiH da što prije smijene direktoricu Sebiju Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79