Sebija Izetbegović ne reklamira lažne lijekove po Facebook-u

Sebija Izetbegović ne reklamira lažne lijekove po Facebook-u


Na Facebooku se dijeli “deepfake” videosnimak sa Sebijom Izetbegović u kojem se promoviše proizvod Prostatin kao lijek protiv prostatitisa.

Na Facebook stranici Ernest 8. jula 2024. godine objavljen je videosnimak u kojem se promoviše navodni lijek protiv prostatitisa.

Videosnimak u trajanju od 2:51 minute prikazuje Sebiju Izetbegović, bivšu generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnicu Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo. Preko snimka je ispisan transkript riječi koje je navodno izgovorila na snimku.

Sebija Izetbegović na snimku navodno govori o pristupačnom lijeku protiv prostatitisa koji su farmaceutske kompanije “sakrivale” kako bi prodavale svoje skuplje, ali neučinkovite lijekove. “Lijek” se sada prodaje po proizvodnoj cijeni, navodi se u videu. Snimak završava njenim navodnim pozivom da se putem opcije “Saznajte više” poruči lijek.

Analizirani videosnimak sa Sebijom Izetbegović u kojem se preporučuje “lijek Prostatin” nije autentičan. Radi se o “deepfake” snimku, koji je nastao upotrebom vještačke inteligencije.

Ukoliko se pažljivije pogleda snimak, moguće je vidjeti da pokreti usana ne odgovaraju riječima koje ona navodno izgovara. Dodatno, boja glasa ne odgovara posve boji glasa Izetbegović.

Snimak Sebije Izetbegović zapravo je preuzet s YouTube naloga portala Klix, gdje je objavljen 6. maja 2017. godine. U tom snimku Izetbegović je govorila o svom radu na poziciji generalne direktorice KCUS-a te o rješenjima u oblastima zdravstva koje je tad nudila SDA. Ni u jednom dijelu svog obraćanja Izetbegović nije govorila o Prostatinu.

Internet-pretraga ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je ona ikada govorila o Prostatinu, odnosno da ga je preporučivala kao “lijek”.

Facebook stranica koja je objavila snimak u kojem Izetbegović navodno preporučuje Prostatin je anonimna. Prema podacima iz sekcije “Transparentnost stranice”, pokrenuta je 6. juna 2024. godine i nema pratitelja/ki.

Proizvod Prostatin, koji se može naručiti putem formulara “Saznajte više” u analiziranoj objavi, nije lijek. O prevarnim strategijama za prodaju tog proizvoda Raskrinkavanje je pisalo u analizi objave u kojoj je lik Branimira Nestorovića, srbijanskog ljekara i političara, iskorišten za promociju Prostatina.

Prostatin nije na listi lijekova odobrenih za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH.

Shodno navedenim činjenicama, objavu “deepfake” snimka u kojem je lik Sebije Izetbegović iskorišten za promociju Prostatina kao “lijeka” protiv prostatitisa ocjenjujemo kao lažnu vijest piše Raskinkavanje


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija