Sebija Izetbegović o vakcini i virusu: Kasnimo, očigledno je. Kompliciranost sistema u svim sferama daje ovakav rezultat

Foto: N1

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Sebija Izetbegović u intervjuu za N1 otvoreno govori o procesu vakcinacije, liječenju non-covid pacijenata u toku covid krize, novom soju virusa i šta s njim možemo očekivati.

N1: S obzirom na aktuelnu vakcinaciju koja se očekuje, kako komentarišete: da li Bosna i Hercegovina kasni u tom procesu ?

“Kasnimo, to je sasvim očigledno. Kompliciranost sistema u svim sferama daje ovakav rezultat. Silne Agencije, Zavodi, Instituti i njihova nepovezanost“.

N1: Koliko je po Vašem mišljenju jak antivakserski lobi ?

“Ne razumijem se u lobije, ali znam da je vakcinaciju potrebno provesti. Treba poštovati i pratiti struku“.

N1: S obzirom na to da je u toku prijava svih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo ( koji će prvo biti vakcinisani ) možete li nam kazati kako se odvija taj proces prijava – vakcinacija je dobrovoljna- da li su se svi Vaši uposlenici prijavili za vakcinaciju i koliko ih je?

“Skoro 3.000 uposlenika se prijavilo za vakcinaciju. Ostali su oni koji imaju kontraindikaciju. Moguće da među njima ima i onih koji ne žele primiti vakcinu, ali to je mali broj. Mi bismo svakako željeli da vakcine namijenjene za uposlenike KCUS-a dođu nama i da sami provedemo proces vakcinacije. Imamo plan vakcinisati jedni druge, da ne izostajemo sa posla i da možemo to uraditi mnogo brže jer nas ima dovoljno. I vakcinaciju protiv gripa mi sami uradimo za svoje uposlenike. Formirali smo spiskove, imamo formular za informirani pristanak, ekipe za vakcinaciju spremne, kao i ekipe za eventualne neželjene reakcije na vakcinu“.

N1: U Srbiji i Hrvatskoj zdravstveni radnici su odbijali vakcinaciju, u BiH mogli bi očekivati slično- kakva je to poruka stanovništvu?

“Ne znam da su zdravstveni radnici odbijali vakcinaciju. Mi se radujemo vakcini i jedva čekamo da završimo taj proces imunizacije. Ponavljam, treba pratiti struku i nauku“.

N1: Da li bi vakcinacija trebala biti obavezna?

“Nisam sigurna da se u demokratskom društvu može nametati obavezna vakcinacija. Sjećam se da su nas, kad sam bila dijete, učiteljice odvodile iz škole na obaveznu vakcinaciju. Za sve što je bilo propisano ja sam vakcinisana. Samo nam dan ranije najave da ponesemo zdravstvene knjižice“.

Čitav intervju pročitajte ovdje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79