Sedam državljana BiH i njihovih srodnika još uvijek čeka evakuaciju iz pojasa Gaze

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine javnosti su predstavili trenutno stanje sa evakuacijom bh. građana iz pojasa Gaze.

Iz MVP BiH navode da se evakuacija vrši po odobrenju Izraela.

“U pojasu Gaze se trenutno nalazi sedam državljana BiH i/ili njihovih srodnika čiju evakuaciju upravo osporavaju – ne dozvoljavaju vlasti Izraela.

Ambasador BiH u Tel Avivu svakodnevno komunicira po ovom pitanju sa nadležnim organima u Izraelu i ulažu se kontinuirani napori da se ove osobe izmjeste na sigurno.

Napominjemo i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na samom početku krize u pojasu Gaze 2023. godine formiralo Krizni štab koji je u stalnom zasjedanju s ciljem evakuacije bh. građana i njihovih srodnika. Kao što je poznato, uspjeli smo evakuirati većinu naših državljana-srodnika iz Gaze, mnogo ranije nego neke zemlje sa znatno većim resursima i uticajem.

Takav uspjeh nije slučajnost, već rezultat intenzivnog rada naših diplomata u sjedištu i širem DKP mreže što će se i nastaviti. To se prvenstveno odnosi na naše ambasade u Tel Avivu, Dohi i Kairu koje intenzivno preduzimaju sve aktivnosti iz nadležnosti MVP BiH kako bi pomogli našim državljanima u ugroženim područjima”, naveli su.

Podsjećamo, četvero bh. državljana iz Gaze nalaze se u Kairu već dva mjeseca. Od tada nema odobrenja za njihov dolazak u Sarajevo. Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu sa Nenadom Nešićem dalo je zeleno svjetlo za dolazak tri osobe, a za jednog muškarca nije.

“Dolazak osoba iz Kaira očekuje se u nekoliko narednih dana, završavaju se posljednja administrativna pitanja. Za jednog člana porodice bilo je potrebno izdati humanitarnu vizu, a čemu je prethodila sigurnosna provjera SPS i OSA BiH. Taj dio posla je okončan i humanitarna viza će biti izdata, dok će ostatak porodice ući shodno Odluci Vijeća ministara BiH”, saopćili su iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz ambasade BiH u Kairu su u periodu kada je počela evakuacija potvrdili da je 12 osoba na tzv. “crvenoj listi”. Te osobe u međuvremenu odobrenje za prelazak graničnog prelaza nisu dobili. Pored njih još nekoliko osoba čekalo je da napusti Pojas Gaze. Ambasador BiH u Kataru Semir Halilović za N1 je potvrdio da se radi o 14 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79