Šef hrvatske diplomatije: Nije lako zemljama poput BiH

Šef hrvatske diplomatije: Nije lako zemljama poput BiH


Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je očekivanje da će Evropsko vijeće na zasjedanju u decembru “nagraditi napore” vlasti u Bosni i Hercegovini te odobriti otvaranje pregovora naše s Evropskom unijom nakon što ona ispuni dodatne uslove.

“Ja se nadam da će politička odluka u decembru Evropskog vijeća biti nagrada za sve rezultate koje je BiH ostvarila iako nije lako u jednoj zemlji koja ima multinacionalni karakter i takvu historiju.

Treba imati političku volju i svi lideri trebaju pokazati volju za evropski put BiH – rekao je Grlić Radman za “RTV HB“.

Podsjetimo, Evropska komisija preporučila je početkom novembra uslovno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

U međuvremenu je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler potvrdio kako vlasti naše zemlje moraju donijeti izmjene zakona o sudovima BiH, zatim Izbornog zakona, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te sprječavanju sukoba interesa kako bi ispunila očekivanja Evropske komisije.

“BiH mora poduzeti određene reforme”, dodao je Grlić Radman koji je pohvalio napore Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućom Borjanom Krišto.

Naveo je kako je veoma važno izmijeniti Izborni zakon kako bi se prestalo s diskriminacijom konstitutivnih naroda i građana u toj zemlji.

“To treba uskladiti tako da se osigura jednakost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. BiH mora funkcionirati na temelju Dejtonsko-pariškog sporazuma, kao jedna država, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, poručio je Grlić Radman.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija