Šef Kosovske policije: Ako KFOR ne ukloni barikade, mi ćemo to uraditi

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da je sigurnosna situacija na sjeveru zemlje pogoršana.

Istakao je da se čeka da KFOR što prije reagira, te dodao da će barikade, ako se to ne dogodi, Kosovo samo ukloniti.

– Oni (KFOR) već neko vrijeme traže da sami uklone barikade. Sada čekamo da ispune obavezu. Ali, nakon što je prošlo 13 dana i imamo policajce na Jarinju i Brnjaku, dani koji se broje bliže se kraju. Vjerujem da su KFOR i međunarodni faktori opredijeljeni da to učine što prije. Ali, zbog veće stabilnosti, čekamo da to učine oni koji su postavili barikade ili KFOR. Čekanju je došao kraj – rekao je Svecla.

On je to izjavio na press konferenciji u Mitrovici, rekavši da su uvjeti Srba koji su izneseni za uklanjanje barikada ostvarenje političkih ciljeva.

Na protestima u Rudaru i Zvečanu 22. decembra Goran Rakić, predsjednik Srpske liste – partije koja na Kosovu djeluje uz podršku Beograda, predstavio je uvjete za uklanjanje barikada.

On je zatražio “oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje tajnih spiskova za hapšenja i odstrjel Srba, te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova”.

Ovaj prištinski zvaničnik je još jednom iznio tvrdnju da Srbija koristi kampanju dezinformacija da bi “opravdala teritorijalne pretenzije ka Kosovu”.

Kaže da zvanični Beograd “iizaziva paniku među građanima”, i da to, između ostalog, čini navodima o spiskovima za hapšenje policajaca koji su podnijeli ostavke.

Još jednom je demantovao da ovakvi spiskovi postoje, te kaže i da ne postoje spiskovi za ubistva.

– Policija nema spiskove za hapšenje bivših policajaca. Ne postoje spiskovi za progon, a kamoli za ubistvo srpskih građana. To je logika koju je Srbija njegovala kroz historiju. Liste prave i oni koji su ubili Olivera Ivanovića i što maltretiraju Srbe koji se nisu povinovali Beogradu – rekao je Svecla.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, kako prenosi Gazeta Express, kazao je da je neprihvatljiv zahtjev Srba za oslobađanje bivšeg srpskog policajca, Dejana Pantića, koji je lišen slobode prije 13 dana, a što je bio i zvanični povod za postavljanje barikada, objavio je Kossev.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79