Šef NATO-a izražava duboku zabrinutost zbog secesionističke politike u BiH

Šef NATO-a izražava duboku zabrinutost zbog secesionističke politike u BiH


Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izrazio je danas duboku zabrinutost zbog secesionističke politike koja se provodi u Bosni i Hercegovini, nazivajući je nesmotrenom i opasnom jer ugrožava teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisom Bećirovićem, u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg je poručio da su svi političari pozvani da rade zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije, što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

Stoltenberg je istakao dugogodišnje partnerstvo NATO-a s Bosnom i Hercegovinom te snažnu podršku Althei, operaciji NATO-a koja osigurava sigurno okruženje. Također, pohvalio je BiH za napredak na putu ka članstvu u EU.

“NATO podržava reformu odbrane u BiH i cijeni doprinos koji BiH daje zajedničkoj sigurnosti. Alijansa pozdravlja napore BiH da poboljša stanje oružanih snaga kako bi još bliže sarađivale s NATO-om, uključujući certificiranje bataljona lake pješadije OSBiH po NATO standardima”, izjavio je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO ostaje čvrsto posvećen Bosni i Hercegovini te želi nastaviti politički dijalog radi jačanja suradnje u cilju zajedničke sigurnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija