Šefik Džaferović objavio sliku sa natpisom “We remember”. Ovo je razlog

Šefik Džaferović objavio sliku sa natpisom “We remember”. Ovo je razlog


Povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, koji se obilježava u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Auschwitz, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović objavio je na svom Facebook profilu fotografiju sa natpisom “We Remember”.

Tako se pridružio kampanji #WeRemember koju je inicirao Svjetski jevrejski kongres (World Jewish Congress) u svrhu očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta.

“Nikada ne smijemo zaboraviti zastrašujuću industriju smrti koju je organizirao nacistički režim vođen svojim mračnim idejama o rasnoj superiornosti, krvi i tlu. Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja.
Niko nema pravo da glorificira zločince, niti da poriče istinu o zločinima, jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora.

Glas preživjelih žrtava još uvijek nas opominje šta se događa kada se mračna sjena zla nadvije nad čovječanstvom. Sjećanje na ubijenih šest miliona Jevreja strašna je opomena čovječanstvu i podsjetnik šta se događa kada svijet uzmiče i popušta pred režimima koji su, radi svojih političkih ciljeva, spremni vršiti genocid i istrebljenje.

Sjećanje na žrtve Holokausta obavezuje nas na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti, koje počivaju na fundamentalnom poštivanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi”, napisao je Džaferović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija