Svaki drugi porod u Bosni i Hercegovini podrazumjeva korupciju: Vrijeme je da se to zaustavi!

Svaki drugi porod u Bosni i Hercegovini podrazumjeva korupciju I VRIJEME JE DA SE TO ZAUSTAVI!

Kako?

U okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“, udruženje „BABY STEPS“ je provelo istraživanje o korupciji u porodilištima na prostoru cijele BiH.

Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, koja su ukazala da je korupcija gorka realnost mnogih porodilišta. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima.

Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodicekošta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!- piše Crna-Hronika

Šokantne informacije: Svaka treća trudnica u BiH dala mito!

Vrijedi se zapitati koliko toga možemo uraditi sa tim iznosom?

  • Koliko se mogu poboljšati opći uslovi u porodilištima na nivou cijele BiH?
  • Koliko se može sagraditi novih medicinskih kapaciteta?
  • Zaposliti dodatnog stručnog osoblja koje ce biti na usluzi majkama i njihovim bebama?

Na današnjoj press konferenciji, koje je održalo udruženje „BABY STEPS“, prezentirani su rezultati istraživanja, te podijeljena pojedina iskustva porodilja koja su prikupljena u okviru kampanje „Moje iskustvo sa korupcijom u porodilištu“, koja je bila sastavni dio ovog projekta.

Ovi alati su bili od ključne važnosti za razumijevanje dubine problema korupcije i njenih dalekosežnih posljedica –radi ilustracije, mnoge majke su izjavile kako su odlučile da više ne rađaju nakon traumatičnih poroda i direktnog ili indirektnog navođenja na plaćanje usluga koje su besplatne. Ova iskustva, dakle, kod mladih žena rezultiraju stavovima koji imaju direktan uticaj na natalitet naše zemlje.

Kao najveći izazov u borbi sa ovim problemom identifikovana je nespremnost sistema za saradnju, odnosno nepostojanje otvorenosti, konstruktivnog dijaloga i poduzimanja konkretnih mjera u cilju smanjenja korupcije uz mogućnost lakše i jednostavnije prijave korupcije prije, tokom ili nakon poroda.

U BiH se godišnje u prosjeku za mito u porodilištima u BiH daje 2.124.772 KM

Također, jedan od vrlo teških problema jeste i kulturološka ukorijenjenost ove prakse, gdje i osoblje i porodice smatraju da je pravo zdravstvenih radnika da budu „počašćeni“ zbog asistencije na porodu, i gdje ne postoji svijest da rade posao za koji su plaćeni od tih istih građana i da primanje novca ili poklona na radnom mjestu u javnoj instituciji, a s namjerom postizanja neke krajnje koristi za onoga koji daje novac, jeste korupcija.

Na press konferenciji danas najavljena je saradnja sa UKC Republike Srpske, a pomoćnik direktora UKC-a dr Slobodan Hajder je istakao da su vrata UKC-a otvorena za savki vid saradnje i da se prvo stanje treba popraviti upravo u porodilištima jer su majke koje rađaju posebno važna kategorija, u jako vazžno trenutku života borave tu i njihov zibot kao i zivot njihove djece svima mora biti na prvom mjestu.

Brankica Raković projktni koordinator za Banjaluku istakla je važnost dijeljenja iskustva majki koje su rađale. „Podrđka svakoj od njih je nešto što nam olakšava put ka smanjenju svih problema sa kojima se porodilje susreću. Svaka od nas je važna, svaka od nas donosi jedna novi život na svijet, i zato je važno da svaki porod u svim porodilištima u BiH bude bez koverti.“

Kroz svoje obraćanje, učesnici su istakli kako jeprevencija najvažnija kada je riječ o sitnoj korupciji, te kako krozpoboljšanje uslova, odnosno podizanje standarda u pružanju zdravstvene skrbi u svim porodilištima osnova za smanjenje korupcije u porodilištima.

Ovo je važan dan, dan u kojem oni koji trebaju pokazuju jasno da im je važno da se davanje mita u porodilištima zaustavi, i dan u kojem su otvorena vrata saradnji na relaciji porodilište-porodilja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79