Šemsudin Mehmedović: Nije bitno je hoće li SDA biti dio vlasti, bitno je hoće li BiH krenuti ka EU

Šemsudin Mehmedović: Nije bitno je hoće li SDA biti dio vlasti, bitno je hoće li BiH krenuti ka EU


Sa gostom O Dnevnika je Šemsudinom Mehmedovićem, zastupnik SDA u PSBiH.

Konstituisan je Zastupnički dom, a sudeći po izboru rukovodstva jasna je i koalicija Osmorke, HDZ-a i SNSD-a. Kako gledate na ishod sjednice?

–  Nakon poslovničko – pravnog nasilja koje je demonstrirano od neke imaginarne parlamentarne većine,  koja se može samo naslućivati u Zastupničkom domu PS BiH, mogu da kažem da neki koji žele da budu koalicija i da učestvuju u raspodjeli ministarskh fotelja, očigledno je ne žele da preuzmu odgovornost za tu koaliciju i za upravljanje Bosnom i Hercegovinom. Zbog toga smo to problematizirali i pozvali drugove i drugarice iz raznih političkih stranaka, koji sebe nazivaju Osmorkom, da izađu jasno sa stavamo da li su dio koalicije sa SNSD-om i HDZ-om. Očigledno je da to koalicija koja ne želi da se identifikuje i funkcioniraju iza kulisa. Očigledno je nakon glasanja u Zastupničkom domu da se može procijeniti da Dodik, zapravo, ne želi da potpiše nikakav sporazum sa Osmorkom i HDZ-om. Očigledno je da se ne želi podnijeti politička odgovornost za to nego će se prebacivati nekome drugom. Prijedlog DF-a za rukovodstvo Doma je po Poslovniku prosto nemoguć. To je manjkavost našeg društva i to iziskuje implementaciju presuda međunarodnih sudova za ljudska prava.

Slijedi izbor novog saziva Vijeća ministara. Vjerujete li da SDA ipak može biti dio vlasti ili ostajete u opoziciji?

-Nebitno je hoće li SDA biti dio vlasti, bitno je hoće li BiH ubrzanijim koracima krenuti ka EU i NATO-u.

Očekuje se da nova vlast usvoji potrebne zakone potrebne za aktivaciju kandidatskog statusa. Očekujete li da će to biti završeno?

– Očekujem da će EU bar u jednom dijelu biti principijelna. Uklanjanjem SDA oni smatraju da su riješeni svi problemi. Da li je to tako to će osjetiti građani BiH.

Cijeli razgovor sa Šemsudinom Mehmedovićem pogledajte u video prilogu, prenosi O kanal.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija