Šemsudin Mehmedović skupio podršku da bude kandidat za predsjednika SDA

Krajnji rok za podnošenje kandidatura za sve organe stranke koji će biti birani na 8. Kongresu SDA je 24. septembarŠemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bit će protukandidat Bakiru Izetbegoviću za predsjednika SDA na 8. Kongresu te stranke zakazanom za 14. oktobar. Kako saznaje Raport iz izvora u toj stranci Mehmedović je do sada uspio dobiti podršku od 20 općinskih organizacija SDA.

To je i više nego dovoljno za ispunjavanje uvjeta propisanog Statutom SDA prema kojem kandidat za predsjednika SDA može biti član te stranke koji podnese prijavu Izbornoj komisiji SDA koju podržava najmanje 15 općinskih ili gradskih skupština ili ako pretendent na poziciju predsjednika stranke ima podršku 30 članova aktuelnog saziva Glavnog odbora ili tri kantonalne/regionalne skupštine piše Raport.

Odoljeli pritiscima i ucjenama

Kako saznajemo, općinske organizacije su kandidaturu Mehmedovića podržale u atmosferi pritisaka, ucjena i prijetnji onog dijela SDA koji podržava Bakira Izetbegovića u namjeri da ostane na čelu stranke. S ciljem da stvore prividnu sliku da Izetbegović ima jedinstvenu podršku u stranci, kako su ispričali izvori Raporta, u onim organizacijama SDA u kojima nema većine koja bi kandidirala Izetbegovića pribjegavalo se i pribjegava i kršenju Statuta, pa u zavisnosti kako odgovara zagovornicima ponovnog ustoličenja aktuelnog predsjednika, ne zasjedaju isti organi kako bi nominovali kandidata.

“U slučajevima da nametnuta povjereništva stranke nemaju većinu da kandidiraju Izetbegovića, onda i ne zasjedaju, ako im odgovara ide samo povjerenik ili se odlučuju za prošireni sastav ili zasjedanje Skupštine SDA. Sve to prate razne zloupotrebe, a bilo je primjerice i prijetnji nekim ljudima da će dobiti otkaz ukoliko otkažu poslušnost onoj strani koja Bakira Izetbegovića vidi ponovo kao predsjednika SDA. Međutim, dosta ljudi je odlučilo konačno suprotstaviti se takvim ucjenjivačkim i nedemokratskim metodama i ići do kraja u ostvarenju svoga prava na nominaciju kandidata”, kaže sagovornik Raporta iz SDA.
Izetbegović uoči Kongresa izgubio značajne poluge moći

Činjenica da je Šemsudin Mehmedović uspio dobiti naklonost broja općinskih organizacija SDA i većeg od onog koji propisuje Statut, pokvarila je planove Izetbegovićevom taboru, koji se nadao da će on biti jedini kandidat i da će biti izabran aklamacijom.

Na taj način Izetbegović je namjeravao ojačati svoju poziciju na čelu SDA koja je poodavno poljuljana, a što je najvidljivije bilo kada je izgubio utrku za bošnjačkog lana Predsjedništva BiH na prošlogodišnjim izborima.

Prema tvrdnjama naših izvora Izetbegović se još uvijek nije oporavio od tog i od udarca što je SDA zajedno s njim otišla u opoziciju. I to baš uoči predstojećeg Kongresa. Jer gubitkom vlasti Izetbegović je izgubio i značajne poluge moći i kontrole koje je crpio prvenstveno preko javnih preduzeća i ustanovama u kojima su bili njemu odani kadrovi, a što je koristio za ostvarivanje prije svega ličnih ciljeva i ambicija i njemu odanih kadrova.

Trenutno je u tom kontekstu “ponuda” s kojom Izetbegović raspolaže oslabljena i ograničena, no saznajemo da mu obećanja ne fali, a sve zarad što veće podrške njegovoj kandidaturi i ponovnom izboru.

Krajnji rok za podnošenje kandidatura za sve organe stranke koji će biti birani na 8. Kongresu SDA je 24. septembar. Nakon toga kandidatsku listu sačinjava Izborna komisija SDA. Glasanje je tajno, a pobjeđuje kandidat koji dobije najveći broj glasova.

Po svemu sudeći u najvećoj bošnjačkoj stranci, jedini član koji se usudio izaći Izetbegoviću na megdan i ostat će Šemsudin Mehmedović.

Predsjednika SDA i druge organe te stranke na predstojećem 8. Kongresu zakazanom za 14. oktobar birat će prema saznanjima Raporta 1.287 delegata. Njih 411 dolazi iz općinskih/gradskih organizacija SDA, 11 ih je iz OO SDA Brčko distrikta, ukupno 40 delegata iz kantonalnih/regionalnih organizacija SDA, te 19 delegata iz reda članova SDA u inozemstvu.

Čak 745 delegata SDA koji su izabrani da biraju organe stranke odabire se prema položaju.

Prema položaju, delegati Kongresa su Predsjednik SDA, članovi Glavnog odbora, Predsjedništva, Nadzornog odbora i Etičkog odbora, te svi izabrani načelnici/gradonačelnici, vijećnici/odbornici, poslanici i delegati u svim predstavničkim tijelima na svim nivoima vlasti.

Upravo funkcioneri su i najveći dio glasačkog tijela koji će birati predsjednika SDA, dok će 61 delegata imenovati Predsjedništvo SDA, ali na prijedlog predsjednika SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79