Senat Univerziteta u Sarajevu: Izetbegovićka nam je dostavila dva reciklažna papira umjesto dokumentacije položenih ispita

Senat Univerziteta u Sarajevu: Izetbegovićka nam je dostavila dva reciklažna papira umjesto dokumentacije položenih ispita


Senat Univerziteta u Sarajevu ponovo je zasjedio i bavio se diplomom direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koju je stekla na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon sjednice na press konferenciji se obratio Rifat Škrijelj, rektor Unvierziteta.

Prema njegovim riječima, Sebija Izetbegović im nije dostavila valjanu dokumentaciju, nego je dostavila neka dva reciklažna papira, te da oni nemaju uvjerenje o njenim položenim ispitima.

“Sebija izetbegović nije dostavila uvjerenja o položenim ispita i započetim godinama ili semestrima na postiplomskom studiju u Zagrebu u svrhu nastavka školovanja na Medicinskom fakutltetu Univezitetu u Sarajevu. Nije dostavila valjanu ekvivalenciju položenih ispita Medicnskog fakulteta u Zagrebu, odnosno dostavila je dva reciklažna papira.

Na njima je rukopisom napisano 10 ispita na engleskom s ocjenama prema kopiji indexa i devet naziva predmeta na maternjem jeziku. Pri čemu nismo dobili uvjerenje o položenim ispitima niti index Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija u Sarajevu.

Nismo dobili ni izjavu Sebije Izetbegović po pitanju problematike njene akademske karijere.

Nemamo diplomu o završenom postidplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nemamo uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.” kazao je Rifat Škrijelj.

Zaključeno je da će Senat Univerziteta u Sarajevu imenovati komisiju koja će na temelju prikupljene dokumentacije predložiti rektoru i Senatu dalje postupanje u ovom predmetu.

“Svi imaoci diploma su imenom i prezimenom nosioci javnih isprava. Mi lično smo dužni da čuvamo naše isprave. A za slučaj da ih izgubimo dužni smo prijavimo i da nam se izda duplikat. Ovdje nismo imali takva saznanja dok ovo nije krenulo”, rekao je on.

Dalje je istakao da je ad-hoc komisija imala zadatak da pregleda dokumentaciju.

“Ono što su mislili da treba nama su dostavili. Ta komisija nije nam osigurala izjašnjenje Sebije Izetbegović. To je njeno osnovno pravo, da ima pravo glasa. Ona je redovna profesorica. Ovdje je stekla zvanja. Ma koliko se medijima ili nekome na UNSA činilo da ovo dugo traje, da mi nešto želimo da odugovlačimo. Nije to. U pitanju je oprez. Ne želimo preskočiti niti jednu stepenicu”, naveo je rektor.

Dalje je naveo da diplomu potpisuje dekan i rektor.

“Ona se uzima onako kako se i dodjeljuje. Sad kad smo u Bolonji imamo sistem. Prije je bilo drugačije, bilo je različitih postupanja. A mi se bavimo tim periodom. Prva komisija je uradila svoj dio posla. Drugu komisiju će formirati Senat. Ona će sagledati ono što nam je dostavila komisija Medicine i inspekcija. Do tada ćemo imati novi Statut, u njemu će pisati da Univerzitet može oduzeti diplomu, ali nije propisano zakonom detaljno kako. To mi moramo sad sagledati. Idemo u dobrom smijeru i kvalitetno. Ne preskačemo korake, pa da nam padne procedura”, rekao je Škrijelj.

“Ne želimo da nam padnu važne odluke na osnovu procedure. Pa da nam neko kaže jesu li imali pravnika. Ovdje nema ništa personalno, ovo je procedura. Sutra u kontroli može biti neko drugi. Ništa ne sakrivamo, nište ne prejudiciramo, i ne žurimo. Svi kući imamo neke diplome. Mi koji smo profesori moramo imati minimalno tri diplome”, naveo je Škrijelj.

“Ko god nije spreman da dokaže kako ih je stekao dolazi pod udar”, zaključio je on.

Podsjećamo, Sebija Izetbegović se ranije obratila javnosti i istakla kako je sve u vezi njene diplome ispolitizirano.

“Kada je riječ o navodima koji se odnose na moju akademsku karijeru, a koji se spominju u kontekstu napuštanja pozicije direktorice KCUS-a, oni su neargumentovani, proizvoljni i zlonamjerni. Kantonalna prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor. Nakon niza inspekcijskih pregleda Prosvjetna inspekcija nikada nije izdala bilo kakve upravne mjere, a imala je ovlaštenje i obavezu to učiniti ako je bilo zakonskih pretpostavki za to. Takav odnos Prosvjetne inspekcije jasno potvrđuje da nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa stečenom diplomom, a slijedom toga niti nepravilnosti u vezi sa akademskim zvanjem”, kazala je Izetbegović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija