Senka Nožica poručila: Bakir Izetbegović se neća braniti šutnjom, potvrđena istraga

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izašao je iz prostorija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, gdje je bio saslušan zbog sumnje na krivično djelo “Raspirivanje mržnje.”

Njegova advokatica, Senka Nožica, izjavila je da optužbe protiv Izetbegovića ne mogu biti osnovane na izdvojenim rečenicama iz konteksta.

“Sigurna sam da je Izetbegović mogao dati svoju odbranu, ali kao advokat iznenađena sam da se nekome stavljaju na teret izdvojene rečenice iz nekog teksta,” rekla je Nožica.

“Tužilac mora uzeti u obzir cijeli kontekst teksta kako bi utvrdio da li se radi o govoru mržnje.”

Nožica je navela da su zatražili integralni tekst, a ukoliko tužilac ne posjeduje taj tekst, odbrana će ga pribaviti.

“Sigurni smo da će tužilac odustati od istrage kada bude imao kompletan kontekst. Nema elemenata krivičnog djela za pokretanje postupka,” naglasila je Nožica.

Ona je također potvrdila da je istraga službeno pokrenuta. Izetbegović neće koristiti pravo na šutnju i aktivno će se braniti.

“Kao političar, Izetbegović će se braniti izjavama na osnovu kojih sada pokreću krivične postupke,” zaključila je Nožica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79