Šest godina ga traže: Izveo je spektakularan bijeg iz zatvora

Damnjana Mitrovića (40) koji je 29. decembra pobjegao iz zatvora u Sloveniji, nakon čega se ekskluzivno javio putem video poziva redakciji “Blica”, srpski pravosudni organi potražuju već šest godina zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, saznaje Blic.

Protiv Mitrovića u Srbiji se vodi postupak već šest godina. Nakon naredbe tužilaštva za sprovođenje istrage iz oktobra 2013. godine, Viši sud u Beogradu je 25. decembra iste godine odredio pritvor od 30 dana Mitroviću zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Naime, njemu je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva. Međutim, Mitrović je već tada bio nedostupan srpskim pravosudnim organima. Za Mitrovićem je raspisana međunarodna potjernica i za njim traga Interpol Srbije.

Riječ je i o aktivnom pritvoru, pa će se Mitrović naći iza rešetaka čim bude isporučen Srbiji. Kako saznajemo, pravosudni organi Srbije obratili su se kolegama iz Italije povodom Mitrovićevog slučaja.

Damnjan Mitrović, prije dva dana je ekskluzivno za Blic rekao da je u Italiju otišao prije devet godina, ali je 2013. za njim bila raspisana potjernica jer je, kako kaže, prijavljen za trgovinu narkoticima još 2007. Za to tvrdi da je u Italiji oslobođen.

– Pokušavao sam da dođem u Srbiju i pojavim se na sudu, ali oni nisu željeli da prihvate jemstvo, tražili su pritvor za mene, a to nisam želio – priča Mitrović.

Kako kaže, u Sloveniju je često putovao, ali je tokom posljednjeg boravka, čim se prijavio u hotel, uhapšen po potjernici iz Srbije.

Mitrović je u razgovoru sa novinarom Blica otkrio kako je skoro tri mjeseca planirao bijeg, zbog čega je uhapšen i kako je uspio da pored čuvara prošvercuje bonsek i pobjegne iz zatvora u Sloveniji u Italiju. Mitrović i njegov cimer, koji su čekali ekstradaciju Srbiji, ostavili su poruku u ćeliji kako “ne žele u Srbiju”.

– Čim su odlučili da me isporuče za Srbiju, ja sam vidio da je vrag odnio šalu. Shvatio sam da moram da spasem svoju kožu i dođem kod svoje porodice. Planirao sam bjekstvo dva i po mjeseca. Prvo sam uspio u zatvor da unesem bonseke i to preko ograde, ne od stražara. Krio sam ih u tetrapaku od mlijeka. Zatim sam pratio šta rade i kuda se kreću stražari… Ja sam promijenio tri sobe da bih došao do sobe u kojoj mogu da vidim nadzornika i pratim šta se sve dešava i kako radi da bismo mogli da pobjegnemo.

Kako dodaje, oko 3.30 u noći između 29. i 30. decembra njegov cimer i on su uspjeli da saviju rešetke i izađu kroz njih.

– Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posjekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i cimera. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a sa nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isjekao sam ruke na žicu, povrijedio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vješto pali. Bježali smo kroz kanale, zavaravali smo tragove. Nakon kilometara smo se razdvojili i znam da je i cimer pobjegao i da je sa svojom porodicom – kaže Mitrović.

On navodi da mu je bilo važno samo da dođe do italijanske granice. Naišao je na stariju gospođu koja mu je pozajmila telefon misleći da zove majstora jer mu je auto u kvaru. Zapravo je nazvao suprugu i rekao joj da nađe ko će ga pokupiti u Trstu, jer slovenačka policija u krugu od 30 kilometara ima pravo da ulazi u Italiju.

Taksista ga je za 10 eura odvezao do Trsta.

– Pozvao sam upravnika zatvora u Kopru, mislili su da zovem da bi ih “za*ebavao”, al sam zvao da mu objasnim kako smo pobjegli, da ne pomisli da je kriv neko od stražara. Pričali smo skoro pola sata i čudio se čovjek kako smo uspjeli da pobjegnemo iz jednog od najstrožih zatvora u Sloveniji, a još smo prvi koji smo uspjeli da pobjegnemo – kaže on.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Kopru saopštili su da su u pitanju dvojica zatvorenika koji su čekali ekstradaciju Srbiji, Mitrović zbog nedozvoljenog prelaska granice i trgovine drogom, a Milosavljević zbog trgovine narkoticima. Prvi je uhapšen krajem avgusta, a drugi sredinom septembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79