Sigurno vas zanima: Koliko je vakcina BiH naručila i platila, a koliko ih je stiglo?

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do 11. juna, za šta je naša zemlja platila 12.997.600 dolara, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH).

Prema riječima MCP-a, u okviru akcije EU4Health, iz IPA II fondova, naša zemlja je dobila 13.775.280 eura, a plan je da 85% tih sredstava bude utrošeno na kupovinu vakcina iz Europske unije, dok bi ostatak novca trebao biti potrošen za kupovinu vakcinalnog materijala i opreme.

– U okviru ove akcije pregovara se sa državama Evropske unije o kupovini vakcina koje oni mogu da prodaju. S tim u vezi, u toku su isporuke vakcina koje nam je ustupila Austrija, a očekuju se nabavke iz Poljske – 380.000 doza, naveli su iz MCP-a.

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević, je u septembru prošle godine potpisala ugovor o nabavci 1.232.000 doza vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Nakon što COVAX mehanizam nije mogao garantovati isporuku plaćenih vakcina, Europska unija je oformirala vlastiti mehanizam, a u cijelu priču uključeno je i područje Zapadnog Balkana.

– Bosna i Hercegovina očekuje da će u okviru COVAX mehanizma dobiti sve plaćene doze, a ulažu se i maksimalni napori da u okviru EU4HEALTH za vakcine bude utrošeno svih 13.775.280 eura koliko nam je na raspolaganju, saopćeno je.

Prema podacima iz MCP-a BiH, zaključno sa 11. junom, do sada je u BiH ukupno stiglo 585.510. doza vakcina, u šta su uračunati svi fondovi, mehanizmi, direktna kupovina, kao i donacije.

Danas je u našu zemlju stiglo dodatnih 10.530 doza vakcina BioNTech/Pfizer preko mehanizma EU, prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79