Sindikat državnih službenika Kantona Sarajevo traži hitnu isplatu pomoći

Sindikat državnih službenika Kantona Sarajevo traži hitnu isplatu pomoći


Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo hitno postupanje po Uredbi Vlade Federacije BiH o isplati pomoći od poslodavca. U saopćenju sindikata, podsjećaju na zahtjev upućen 19. jula, u kojem su tražili da se poduzmu aktivnosti za obezbjeđenje sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za isplatu pomoći svim državnim službenicima i namještenicima u kantonu.

Vlada Federacije BiH je 18. jula donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od poslodavca, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica. Prema Uredbi, isplata pomoći može iznositi do maksimalnih 2.768 KM, a rok za isplatu je do 31. decembra 2024. godine.

Sindikat naglašava da je od njihovog zahtjeva prošlo više od 10 dana bez odgovora, te su stoga urgirali da Vlada Kantona Sarajevo pismenim putem odgovori na raniji dopis i poduzme potrebne mjere za realizaciju pomoći. Sindikat vjeruje da će Vlada KS postupiti po Uredbi Vlade Federacije BiH i prihvatiti njihov zahtjev kao opravdan i objektivan, te tako osigurati poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

“Ovim putem želimo skrenuti pažnju na naš prethodni zahtjev upućen 19. jula ove godine u kojem smo tražili da poduzmete aktivnosti iz svoje nadležnosti radi obezbjeđenja sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za isplatu pomoći svim državnim službenicima i namještenicima koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

Sindikat očekuje da će Vlada Kantona Sarajevo urgentno reagirati kako bi se ublažile ekonomske poteškoće s kojima se suočavaju državni službenici i namještenici, posebno u kontekstu rasta cijena osnovnih životnih namirnica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija