Regija BiH Sindikat Željeznica poručio političarima: Vratit ćete naše ili će FBiH biti zaleđena

Sindikat Željeznica poručio političarima: Vratit ćete naše ili će FBiH biti zaleđena

Nakon obavljenih razgovora po pitanju daljeg poslovanja Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovibe (JP ŽFBiH) i egzistencije radnika, kao istinski borci za prava radnika i zdravu održivost preduzeća, obraćamo se prvenstveno građanima BiH, a političari neka razmisle i uzmu pouku za buduće političke poteze koje budu predlagali, mijenjali i usvajali po pitanju Željeznica, jer smo mišljenja da nisu nikako upućeni u privredna kretanja, razvoj industrije i poslovanja velikih preduzeća u našoj državi, što smatramo apsurdnim i zabrinjavajućim, kaže se u današnjem saopćenju Samostalnog sindikata izvršnog osoblja ŽFBiH.

– Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture ŽFBiH (SSIOPI) odustaje od planiranih aktivnosti pokretanja štrajka u JP ŽFBiH zbog toga što bi zaustavljanje našeg rada u ovim zimskim danima sigurno osjetili i građani. Teška ekonomska situacija sa zaustavljanjem rada Željeznica prouzrokovala bi nesagledive posljedice po običan narod – navodi se u saopćenju

Dragi građani BiH, dodali su, moramo vam objasniti i šta je izvršno osoblje, s obzirom na to da ste pisali paušalne komentare.

– Izvršno osoblje je ono koje datira na pruzi i nema prolaska vozu kad mi krenemo u štrajk. Nema uglja Termoelektrane Tuzla, rudnici i rudari mogu kopati ugalj, ali nema prijevoza. I da ne nabrajamo dalje. Samim minimumom procesa našeg rada, što bismo po zakonu mogli uraditi, svi biste vi bili dovedeni u stanje kolapsa. Mislimo mi i na državu i na privredu i na običnog čovjeka. Veliki je broj šehida i poginulih boraca drugih naroda u BiH koji su radili na Željeznici i dali svoje živote za ovu državu. Mi volimo svoju državu i patriotizam koji vlada u nama nema cijenu. Nismo podlegli politikama niti pritiscima. “Podlegli” smo na obični narod, bolesne, penzionere i sve one koji bi direktno bili ugroženi. Mi straha nemamo ni od koga, strah je u nama umro 1992. godine – kažu iz SSIOPI ŽFBiH.

Kao što vam je poznato, pojasnili su, članovi Parlamenta FBiH usvojenim amandmanima na budžet FBiH, umanjili su 10 miliona KM sredstava namijenjenih za ŽFBiH. To isto je potvrdio i Dom naroda, što će postati i važeće objavom u Službenom listu FBiH.

– S tim u vezi, SSIOPI pokrenuo je sindikalne aktivnosti najave štrajka kako bi upozorili i skrenuli pažnju na ulogu, značaj i posljedice umanjenog iznosa od 10 miliona KM koje ŽFBiH neće dobiti u 2023. godini. Radi se o iznosu novca za redovno održavanje željezničke infrastrukture i manji dio novca za sufinansiranje putničkog saobraćaja. Taj vid finansijske potpore od strane države ili vlade je opšteprihvaćen i u drugim željezničkim kompanijama i preduzećima u regionu. Umanjujući iznos novca ŽFBiH će morati iz vlastitih prihoda da ulaže u održavanje željezničke infrastrukture što za posljedicu može da ima nedostatak novca za plaće radnika i druge novčane izdatke prema radnicima, ali i dobavljačima. Iz bojazni da do toga ne dođe i da se ne desi crni scenarij za radnike, ali i za preduzeće, SSIOPI je morao odmah da reaguje naveli su iz Sindikata.

Znamo da svaki vid obustave saobraćaja u prijevozu robe i putnika nije zahvalan naručito u vrijeme slobodnog tržišta, istakli su u saopćenju, ali smo jednostavno bili primorani na radikalne aktivnosti.

– Predsjednik uprave ŽFBiH, generalni direktor gospodin Enis Džafić i Uprava društva, poznavajući tržišne prilike, ugovorene prijevoze roba sa komitentima i korisnicima usluga željezničkog saobraćaja i obaveze koje je preduzeće preuzelo na sebe, mišljenja su da bilo kakav vid prekida saobraćaja uzrokuje negativne efekte poslovanja i preduzeće dodatno stavlja u tešku poziciju. S druge strane, razumiju zabrinutost za radnička prava na prvom mjestu redovnu isplatu plaća i uplata za PIO/MIO – navodi se u saopćenju.

Nakon što smo dobili garanciju da isplata plaća i drugi vid finansijskih obaveza prema radnicima neće biti upitni, naglasili su, SSIOPI obavještava javnost da trenutno odustaju od planiranih aktivnosti, ali poručujemo političarima “vratit ćete naše ili će FBiH biti zaleđena”.

– Ne mislimo da smo problem riješili, već samo odložili neko vrijeme, i da u poslovanju i radu koje je ispred nas ulazimo sa neizvjesnošću. Pratit ćemo dalje aktivnosti Vlade FBiH i svih drugih institucija i njihov odnos prema ŽFBiH. Naša borba se nastavlja i želimo se zahvaliti svima koji su nam pružili podršku i onima koji nisu. Idemo dalje – zaključeno je u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM