Sindikati u BiH povodom Prvog maja: Radnici još čekaju sistematska rješenja

Povodom Međunarodnog praznika rada, sindikalne organizacije u Bosni i Hercegovini iznose svoje stavove o trenutnom položaju radnika i potrebama za unaprjeđenjem radničkih prava.

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) najavio je posjetu radnicima na njihovim radnim mjestima u okviru obilježavanja Praznika rada.

Adis Kečo iz SSSBiH istaknuo je teške izazove s kojima se suočavaju radnici, poput nesigurnih radnih mjesta i nedostatka adekvatnih primanja.

Sindikat ističe da je minimalna plata nedostatna za pokrivanje osnovnih troškova života te poziva na donošenje zakona o minimalnoj plati i fiskalnih zakona koji bi poboljšali ekonomski položaj radnika.

Sindikat metalaca FBiH organizira protestnu šetnju s zahtjevima za povećanje najniže neto satnice i donošenje zakona o minimalnoj plati i doprinosima. Ističući težak materijalni položaj radnika u metalskom sektoru, sindikat traži hitno povećanje plata radi prilagođavanja rastućim troškovima života.

Sindikat trgovine BiH organizira protestni marš pod nazivom “EU-Idemo? Ili je gotovo?” kako bi istaknuo potrebu za aktivnim uključivanjem sindikata u proces priključenja BiH Europskoj uniji.

Predsjednica STBiH Mersiha Beširović naglašava da radnici u trgovini još čekaju na sistemska rješenja koja bi poboljšala njihov položaj, poput slobodnih praznika i zabrane rada nedjeljom.

Sindikalne organizacije u BiH ističu potrebu za brzim djelovanjem vlasti kako bi se osigurala bolja zaštita radničkih prava i unaprjeđenje ekonomskog položaja radnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79