Foto:Piksell
Sjednica Doma naroda završena: Tri tačke povučene sa dnevnog reda

Sjednica Doma naroda završena: Tri tačke povučene sa dnevnog reda


Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, osma po redu u ovom mandatu, završena je povlačenjem tri posljednje tačke dnevnog reda na prijedlog Federalne vlade.

Povučene tačke su: Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Drugi projekat podrške zapošljavanju, Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke za projekat Gradski prijevoz u Sarajevu – B, te Informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane „Škadimovac“ kompanije „RWP Vitorog“ d.o.o. Glamoč.

Odluka o povlačenju tačaka donesena je tokom dvije pauze – kraće pauze tražene od Kluba delegata hrvatskog naroda i duže pauze koju je inicirao dopredsjedavajući Doma Nezim Alagić.

Na sjednici su ranije glasali o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova (poznat kao zakon o vojnim stanovima) i o odluci o usvajanju federalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine, ali nijedan prijedlog nije dobio većinsku podršku. O poljoprivrednoj strategiji glasalo se dva puta – prvo elektronski, a potom usmeno, što je uobičajena praksa kada se izrazi sumnja u ishod prvog glasanja.

Federalna vlada bila je predlagač zakona o vojnim stanovima i odluke o usvajanju poljoprivredne strategije.

Današnje zasjedanje je zapravo nastavak osme redovne sjednice koja je započela 16. maja. Tada su prihvaćeni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, Prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i Prijedlog zakona o poticaju razvoja male privrede, kao i Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini.

Sjednica od 16. maja prekinuta je povlačenjem Nacrta zakona o djelatnosti psihologa u FBiH te je nastavljena danas i završena povlačenjem tri posljednje tačke dnevnog reda.

Naredna sjednica Doma naroda zakazana je za 12. juni.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija