Foto: FENA
Sjednica PS BiH započela minutom šutnje zbog nastradalih u poplavama: Da li je to sve što će političari uraditi?

Sjednica PS BiH započela minutom šutnje zbog nastradalih u poplavama: Da li je to sve što će političari uraditi?


Strateški plan za ruralni razvoj Bosne i Hercegovine, koji obuhvata period od 2023. do 2027. godine i predstavlja temelj za sprovođenje politike ruralnog razvoja, razmatra se na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je upravo počela.

Ovim dokumentom postavljeni su ciljevi ruralnog razvoja, određeni programi i mjere za njihovo ostvarivanje, te su uspostavljeni mehanizmi za praćenje i evaluaciju. Također, okvirno se definišu potrebna finansijska sredstva i procedure za njihovu upotrebu. Strateški plan BiH je ključan za usmjeravanje svih planova i programa ruralnog razvoja na svim nivoima vlasti u zemlji.

Također, na dnevnom redu je zahtjev Vijeća ministara BiH za hitno razmatranje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na državnom nivou. Uz to, delegati će raspravljati o prijedlogu dopuna Poslovnika Doma naroda, koji je podnijela delegatkinja Marina Pendeš, te o izvještaju s rang-listom kandidata za izbor članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH.

Saglasnost za ratifikaciju Međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću BiH u programu “Građani, jednakost, prava i vrijednosti” (CERV) za period 2021-2027, kao i za ratifikaciju sporazuma o grantu Povjereničkog fonda između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na jačanje pripravnosti za vanredne situacije, bit će također na dnevnom redu za odlučivanje delegata.

Na dnevnom redu će biti i saglasnost za ratifikaciju Akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na kongresu u Abidžanu 2021. godine, te ratifikacija Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije.

Sjednica je započela minutom šutnje u znak poštovanja prema žrtvama nedavnih poplava.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija