Sjednica Vijeća ministara BiH: Na dnevnom redu Nacrt zakona o budžetu institucija BiH za 2023.

Sjednica Vijeća ministara BiH: Na dnevnom redu Nacrt zakona o budžetu institucija BiH za 2023.


Sjednica Vijeća ministara BiH, koja je počela 10. marta, bit će nastavljena danas, a na dnevnom redu je Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine, kao i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Početak sjednice je zakazan za 10 sati.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ranije je izjavila da nije bilo jednostavno doći do prijedloga budžeta institucija BiH za 2023. godinu, s obzirom na to da nije bio usvojen Globalni fiskalni okvir.

– Tu smo priču završili. Napravili smo prijedlog budžeta i nadam se da će na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara biti usvojen prijedlog budžeta i poslan prema predlagatelju, Predsjedništvu BiH koje bi ga trebalo uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH – navela je Krišto tada.

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija ranije je rekao da je nakon usvajanja Globalnog fiskalnog okvira za period 2023-2025. omogućeno da se u kratkom roku završi budžet za ovu godinu.

Usaglašen tekst
Iz ovog ministarstva nisu željeli navoditi detalje o visini i pojedinim stavkama budžeta, uz napomenu da je sve u skladu sa Globalnim fiskalnim okvirom.

Fiskalno vijeće usaglasilo je tekst GFO koji podrazumijeva okvir za finansiranje institucija BiH u 2023. godini u iznosu od 1.315.400.000 KM, dok je predviđeni iznos finansiranja od indirektnih poreza za institucije BiH za 2023. godinu utvrđen u iznosu od 1.020.500.000 KM.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu, Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2023. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija