Skandal na pomolu: Dva direktora i Upravni odbor UKC Tuzla su imenovani nezakonito?

Skandal na pomolu: Dva direktora i Upravni odbor UKC Tuzla su imenovani nezakonito?


Boris Krešić, poslanik iz redova Demokratske fronte, putem poslaničnkog pitanja u septembru je tražio od Kantonalne i Federalne uprave za inspekcijske poslove da provjere da li pomoćnik direktora za medicinske poslove u UKC Tuzla (Bahrudin Hadžiefendić op.a.) ispunjava sve uslove za imenovanje na ovu funkciju. Krešić je tada u svom pitanju naveo i koji su to uslovi koje u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima jedan pomoćnik direktora UKC Tuzla mora ispunjavati.

U međuvremenu je Krešić dobio odgovor od Federalne uprave za inspekcije poslove i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osigranja kvalitea BiH, koji potvrđuju njegove ranije tvrdnje.

– Federalni zdravstveni inspektor sačinio je Zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru kojom prilikom je izvršio uvid u traženu dokumentaciju i konstatovao da Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove UKC Tuzla, nije imenovan u skladu sa članom 64. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, niti u skladu sa stavom 6. istog člana, budući da u Upravnom odboru nema predstavnika Federaciie BiH. Direktor UKC Tuzla je doktorirao na Univerzitetu koji nema akreditaciju. Takođe imenovani je izbor u naučno nastavno zvanje docent dobio na neakreditovanom Univerzitetu. Uvidom u personalni dosije zamjenika direktora UKC Tuzla, inspektor je utvrdio da isti ne ispunjava u cijelosti uslove za obavljanje poslova i radnih zadataka kako su utvrđeni općim aktima subjekta nadzora tj. nema završenu specijalizaciju, kao ni pet godina radnog iskustva nakon položenog specijalističkog ispita – napisao je Krešić na svom Facebook profilu.

Objavljene dokumente donosimo u nastavku:

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija