Skandalozno: Počela gradnja takozvanog križnog puta na Starom gradu u Stocu

Poziv za djelovanje federalnim inspektorima, kako nam je potvrđeno, upućen je i danas.

Na području Starog grada Stolac, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, otpočeli su radovi na izgradnji “prve postaje križnog puta”, investitora „Župe svetog Ilije proroka – Stolac”, kako je to navedeno na tabli postavljenoj na pristupnom putu gdje je u jutarnjim satima stigla mehanizacija firme „Granit-ART Domanovići“.

Činjenica da se radovi na tzv. križnom putu izvode u zaštićenoj zoni nacionalnog spomenika BiH izazvala je veliku uznemirenost kod bošnjačke populacije u ovom hercegovačkom gradiću.

Podsjetimo, u januaru ove godine Stočani, okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca, nakon najave o gradnji tzv. križnog puta pokrenuli su peticiju „zbog ugroženosti Starog grada ljudskim djelovanjem odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na izgradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH“, piše Avaz.

Naime, odlukama Općinskog vijeća Stolac, lani je tamošnjem Župnom uredu prodato šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada.

Takva odluka je izazvala reakcije građana, pogotovo Bošnjaka, jer smatraju da se na taj način nastoje falsificirati historijske činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog nasljeđa.

Na području Starog grada je izgrađeno nekoliko betonskih elemenata za tzv. križne postaje, koje ni do sada nisu uklonjene iako je to rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove naloženo još prije 16 godina. Poziv za djelovanje federalnim inspektorima, kako nam je potvrđeno, upućen je i danas.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79