Skelić spremno odgovorio Sindikatu: Poništenje konkursa za direktora Energoinvesta je opravdano

Skelić spremno odgovorio Sindikatu: Poništenje konkursa za direktora Energoinvesta je opravdano


Dženan Skelić, v.d. člana Nadzornog odbora Energoinvesta, odgovorio je Sindikatu ovog javnog preduzeća na kritike zbog poništenja konkursa za izbor novog direktora.

U odgovoru, poslanom redakciji Klix.ba, Skelić tvrdi da su u sindikalnim kritikama iznesene neistine i polovične činjenice s ciljem stvaranja negativne percepcije prema budućim odlukama i akcijama Vlade Federacije BiH i Nadzornog odbora Energoinvesta.

“Vlada donosi odluke o postavljanju uprave na osnovu natječaja koji raspisuje Nadzorni odbor uz saglasnost Vlade. Nadzorni odbor je imenovan od strane Vlade da skrbi o interesima državne imovine i da djeluje u skladu s njenim politikama i društvenim interesima,” pojasnio je Skelić.

Skelić je istakao da je trenutni saziv Nadzornog odbora, imenovan u formi vršioca dužnosti na mandat od tri mjeseca, stavljen pred svršen čin od prethodnog Nadzornog odbora. Prethodni odbor je raspisao konkurs na koji se prijavila samo trenutna direktorica Bisera Hadžialjević, i to u trenutku kada je već donijeta odluka Vlade o imenovanju novog Nadzornog odbora.

“Novi Nadzorni odbor je poništio konkurs i na osnovu odluke Vlade dao mandat vršioca dužnosti aktuelnoj direktorici Hadžialjević na tri mjeseca. Direktorici je istekao ugovor, a 1. jula joj ističe i mandat vršioca dužnosti,” rekao je Skelić.

Skelić je dalje naveo da trenutna direktorica nije spremna napustiti poziciju nakon osam godina na čelu firme, te tri mjeseca mandata vršioca dužnosti. Prema njegovim riječima, direktorica i uprava su izgubili povjerenje većinskog vlasnika zbog svojih stavova, politiziranog ponašanja i zloupotrebe resursa društva za lične potrebe.

Citirajući aktuelnu direktoricu, koja je optuživala SDP za pokušaj uništenja Energoinvesta kako bi ga pokrali i rasprodali njegovu imovinu, Skelić je izrazio stav da zbog ovih riječi aktuelni Nadzorni odbor ne može imati povjerenja u Hadžialjević.

“Javnost bi trebala zapitati koji su to motivi koji ostanak jedne osobe na rukovodećoj poziciji stavljaju iznad interesa ostatka firme. Direktorici je ponuđeno da ostane kao savjetnik novom direktoru,” dodao je Skelić.

Skelić je zaključio da ukoliko direktorica ima dokaze o kriminalnim aktivnostima, treba ih prezentirati Tužilaštvu, jer ako se radi o insinuacijama, neko treba snositi odgovornost za iznošenje takvih tvrdnji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija