Skuplji odlazak na more: Od 1. jula putarine na autoputu idu gore

Skuplji odlazak na more: Od 1. jula putarine na autoputu idu gore


Hrvatske autoceste (HAC) najavile su uvođenje sezonskih cijena cestarine koje će biti na snazi od 1. jula do 30. septembra.

U tom periodu, cijene cestarine za vozila kategorija I.A, I. i II. skupine bit će povećane za deset posto. Ovaj korak, kako pojašnjavaju iz HAC-a, ima za cilj prilagodbu troškovima održavanja autocesta tokom ljetne turističke sezone.

Sezonske cijene cestarine su inače uvedene 2017. godine, ali posljednje četiri godine nisu bile primjenjivane kao mjera podrške građanima privrdi tokom turističke sezone.

“HAC je ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu provodio konverziju cijena cestarine zaokruživanjem na niži iznos, čime je korisnicima omogućio manje izdatke.

Na primjer, cestarina koja bi u konverziji iznosila 20,17 eura, zaokružena je na 20,10 eura umjesto 20,20 eura. Osim toga, za razliku od drugih usluga, cijene cestarine nisu se mijenjale od 2012. godine, nisu indeksirane prema inflaciji”, navode iz HAC-a.

Hrvatske autoceste ističu kako je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja u cestovnom sektoru.

Uvođenje ovih cijena temelji se na činjenici da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvari tokom ljetnih mjeseci. Posebno se ističe da se na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava i do tri puta u odnosu na ostatak godine, što znatno povećava troškove održavanja, sigurnosti i upravljanja prometom.

Najveći udio vozila tokom ljeta čine motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, što dodatno opravdava potrebu za sezonskim prilagodbama cijena cestarine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija